Hicabi Dursun, üçüncü turda 256 oy alarak Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. Fakat seçimde bazı tartışmalar da yaşandı. 1'inci ve 2'nci tur oylamalarında sonuç alınamadı. Sayıştay Genel Kurulu'nca belirlenen 3 aday, Cavit Özkahraman, Hicabi Dursun ve Rıdvan Güleç'ti. Birinci turda nitelikli çoğunluk olan 367, ikinci turda da basit çoğunluk olan 276 oyu arandı. Fakat iki turda da gerekli çoğunluk sağlanamadı.

İlk turda Hicabi Dursun 259, Rıdvan Güleç 5, Cavit Özkahraman da 3 oy aldı. Sonuçların açıklanmasının ardından, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ilk oylamaya 367 milletvekilinin katılmadığını ifade ederek, seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini iddia etti. Genç'in isteği üzerine usul tartışması açıldı. MHP, Genç'in itirazına katılmadı ama adayların özgeçmişleri hakkında kendilerine bilgi verilmediği iddiasıyla yeni bir tartışma başlattı. TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, tartışmaların ardından ikinci tur oylamaya geçti. Bu turda, Hicabi Dursun 263 oy alırken diğer iki aday 1'er oyda kaldı. Buna göre adaylardan hiçbiri ikinci oylamada seçilebilmek için gereken üye tam sayısının salt çoğunluğuna (276) ulaşamadı. Anayasaya göre, üçüncü oylamaya ikinci oylamada en yüksek oy alan iki adayın katılması gerekiyordu. Fakat en yüksek oyu alan Dursun dışındaki iki adaya da 1'er oy çıktığı için TBMM Başkan Vekili Akşener birleşime ara verdi. Verilen ara sonrası Akşener'in oturumu yönetmek istememesi üzerine çalışmalar bir diğer Başkan Vekili Nevzat Pakdil başkanlığında devam etti. Pakdil, ikinci tur oylamada 2. ve 3. olan adayların eşit sayıda oy almaları nedeniyle oylamanın tekrarlanacağını açıkladı. Tekrarlanan ikinci tur oylamada CHP milletvekilleri Genel Kurul'u terk etti. MHP ve BDP'liler ise salonda bulunmalarına karşın oylamaya katılmadı. Hicabi Dursun bu turda 190 oy alırken Rıdvan Güleç 31, Cavit Özkahraman da 8 oy aldı. Bunun üzerine 3. tur oylamada Dursun ve Güleç yarıştı. Sonuçta 256 oy alan Dursun, Meclis'in seçtiği ilk Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. Güleç ise 6 oy aldı.

Hicabi Dursun, 20 Ekim 1965'te Bayburt'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. 1991 yılında Sayıştay'da göreve başladı. 2009 yılında Sayıştay üyeliğine seçildi. Dursun, evli ve iki çocuk babası.





(Zaman)