MEHMET GÜLER

Çanakkale’de Gezi Parkı eylemlerine destek veren iki avukat, provokasyona kapı aralayan bir girişime imza attı. Baroya kayıtlı söz konusu avukatlar, eylemi desteklemeyen ve AK Parti il yönetiminde yer alan 4 meslektaşının bürolarının bulunduğu apartmanların dış kapılarını işaretledi. Kapılardan birine “Her yer Taksim, her yer direniş”, diğerine “Gezi Parkı” yazılırken, ikisinin üzerine de tebeşirle ağaç resmi çizildi. Olay üzerine tespit edilen 2 avukat, suçlarını itiraf ederken, Çanakkale Barosu da harekete geçti.

Meslektaşlarının kapılarını işaretleyen avukatlar hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını belirten Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, mağdur avukatların olayın detaylandırılmasını istemediğini belirtti. Olayla ilgili açıklama yapmak istemeyen mağdur avukatlar da toplumu germek istemediklerini kaydederek, sağduyulu davranacaklarını ifade etti. Olayı gerçekleştiren avukatlar ise amaçlarının provokasyon olmadığını, sadece her yerde olan sloganları kapılara yazmak istediklerini savundu.

Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu da olayı kınadı. Komisyon Başkanı Avukat Benek Güvenilir Erdemir, Başkan Yardımcısı Avukat Fırat Yağcı ve Sekreter Üye Avukat Cüneyt Orcan’ın imzasını taşıyan açıklamada birlik ve beraberliğe vurgu yapılarak, Maraş ve benzeri olaylar hatırlatıldı. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bu süreçte, şehrimizde bazı meslektaşlarımızın kapılarının işaretlendiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Geçmişe baktığımızda, gerek 1978 Maraş olayları sırasında bazı vatandaşlarımızın, gerek Nazi Almanyası döneminde Yahudilerin kapılarının işaretlendiği, Amerika’da Klu Klux Klan örgütünün siyahların evlerini işaretledikleri ve sonrasında bu işaretlenen evlerden alınan insanların saldırıya uğradığı hafızalardan asla silinmeyecek tarihi gerçeklerdir. İşte bu nedenlerledir ki, masumane düşüncelerle dahi yapılmış olsa, işaretlenmiş kapılar, evler her zaman insanları korkutmuştur. Bu durumun insan haklarına aykırı olduğu kanaatindeyiz. Herhangi bir fişleme amacı bulunmasa da, insanlar üzerinde sebep olduğu tedirginlik ve psikolojik baskı, durumu kabul edilemez kılmaktadır. Bu son olaylardan üzüntü duyduğumuzu bildiririz.” (Zaman)

ÇANAKKALE BAROSU TARAFINDAN YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI


Son günlerde bazı yerel ve ulusal basın organları ile web sitelerinde; 2 avukatın, kendilerinden farklı bir siyasi düşünceye sahip 4 avukatın bürolarının bulunduğu binaların giriş kapısına veya kaldırıma ağaç resmi çizmeleri ile ilgili haberler yer almıştır.

“KONUYA İLİŞKİN BİLGİ KİRLİLİĞİ YAŞANMIŞTIR”
Çanakkale Barosu; olayın yaşandığı ilk günden itibaren yetkili kurullarınca konuyu ivedi olarak değerlendirmeye almış ve 06.06.2013 tarihinde gerekli incelemeyi başlatarak, olayın taraflarıyla görüşmüştür.

Çanakkale Barosu; birkaç yerel gazete ve web sitesinin iddia ettiği gibi olaya “kayıtsız ve duyarsız” kalmamıştır. Buna rağmen tarafımıza herhangi bir şey sorulmadan ve gerçek bilgiler alınmadan yapılan haberler üzüntü verici boyutlara ulaşmıştır.

Çanakkale Barosu’nun süreçle ilgili samimi çabası birçok yayın organında doğru bir biçimde yansıtılmışsa da “maalesef” kimi yayın organlarında bilgi kirliliği yaratacak düzeyde, yanlı ve yanlış haber ve yazılar yer almıştır. Bu yanlışlıkları düzeltme adına yayın kuruluşlarına gönderdiğimiz yazılara aynı gazeteler ve web sitelerinde yer verilmemiş olması ayrıca rahatsız edici bir durumdur.

OLAYIN TARAFLARI BİRARAYA GELMİŞTİR
Tüm bu süreç devam ederken, olayın tarafları, kendi istek ve arzularıyla biraraya gelmişlerdir. Çanakkale Baro Başkanı olarak şahsımın da hazır bulunduğu görüşmede olayın her türlü boyutu konuşulmuştur. Bu görüşmede, olayın tarafı olan tüm meslektaşlarım düşüncelerini paylaşmıştır. Olayda herhangi bir kastın olmadığı, durumun yanlış anlaşılmalara sebebiyet verildiği, baromuzda var olan sevgi ve saygının muhafaza edildiği ve aynı anlayışın bundan sonra da devam edeceği hususunda fikir birliğine varılmıştır. Bu durum Baromuz ve şahsım adına son derece memnuniyet vericidir.

Bu vesileyle belirtmek isterim ki meslektaşlar arasındaki ihtilafların çözüm yeri; Baromuzun yetkili kurullarıdır. Bu sebeple Baromuz ile ilgili çıkan ve çıkabilecek; yanlış haberler ile yorumlar hukuka aykırılık teşkil edecektir. Bundan sonraki süreçte de Baromuzla ilgili haber ve yorumlarda hassas ve dikkatli olunmasını beklediğimizi saygıyla kamuoyu ile paylaşırız.  
 
Av. Bülent ŞARLAN
Çanakkale Baro Başkanı