İlhan Taşçı

Cumhuriyet'in haberine göre: Referandumun kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından HSYK üyeliği için geri sayım başlarken, Adalet Bakanlığı’nın “destekleyeceği” listedeki isimler de netleşti. Kulislere yansıyan bilgilere göre, bakanlık HSYK üyelikleri için; personel genel müdürü, müsteşar yardımcısı ile Aydın Cumhuriyet Başsavcısı’nın da aralarında bulunduğu 7’si adli yargı, 4’ü de idari yargıdan olmak üzere 11 isimle yarışacak.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, referandumdan önce Adalet Bakanlığı’nın HSYK için “gizli liste” hazırladığını söylemiş, bakanlık da bu iddiayı yalanlamıştı. 12 Eylül’de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin referandumun kesin sonuçlarının dün Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, bakanlığın “destekleyeceği” isimler de yargı kulislerinde dillendirilmeye başlandı. Kulislerde, adli yargı adayı olarak şu 7 isim dillendiriliyor:

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Adalet Bakanlığı Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya, Ankara Hâkimi Abdullah Yıldız, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, Bakıköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Ersöz, Sincan Hâkimi Abdullah Yarar, Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar.

Savcı Avar, Doğan Grubu hakkında Hürriyet ve Milliyet’e kâğıt ithalatı sırasında küçük yatırımcının zarara uğratıldığı iddiasıyla soruşturma açmıştı.

İdari yargıdaki isimlerin ise, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Hâkimi Halil Koç, İstanbul İdare Mahkemesi Hâkimi Resul Yıldırım, Danıştay Tetkik Hâkimi Ahmet Berberoğlu’dan oluştuğu belirtiliyor.

Avukat Turgut Kazan, bakanlık bürokratlarının HSYK üyeliğine aday olamayacaklarına dikkat çekerek “Referandumda kabul edilen 159. maddenin 3. fıkrasına göre, müsteşar yardımcısı dahil, hiçbir bakanlık bürokratının, HSYK üyeliğine aday olabilmesi ve seçilebilmesi mümkün değildir. Çünkü, bu görevler bakanlığa bağlı idari görevlerdir” değerlendirmesini yapmıştı. (Cumhuriyet)


HSYK üyeliği seçim takvimi başladı. haberi için TIKLAYINIZ