Avukatların çok eski tarihlerden bu yana toplumlarda barış ve düzeni korumak gibi ek faaliyetleri vardır. Hatta bu faaliyetler günümüzde avukatlar ve toplum tarafından misyon olarak atanmış durumda. Yani mükemmel avukat olmak için standart avukatların dışında ek nitelik ve becerilere sahip olmanız gerekir. Aslında avukatlar hakkında şu niteliklere sahip olursanız mükemmel bir avukat olursunuz demek çok doğru bir ifade değil. Ancak her meslekte olduğu gibi avukatlıkta da bazı yeteneklere sahip olmanız sizleri daha başarılı kılacaktır. Örneğin, fiziksel olarak yeterli olmayan bir sporcunun başarılı olması çok zordur. Benzeri şekilde okumaktan ve insanlıktan nefret eden bir kişinin de mükemmel bir avukat olması biraz zor bir durum gibi. Mükemmel Avukat Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik konusunu listeleyecek olursak aşağıda yer alan tablo ortaya çıkacaktır.
 
Mükemmel Avukat Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik
1. Analitik Beceriler
Analitik Beceriler
Analitik Beceriler
Analitik kelimesinin anlamını yazmamız, avukatlarda kesinlikle bulunması gereken bir özellik olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Türk Dil Kurumu analitik düşünmeyi; bir problemi çözmek için, bilgileri ayrıştırarak ve sorunu oluşturan öğeleri göz önüne alarak sonuca varmak için yürütülen sistematik düşünme tarzı olarak tanımlar. Meslek gereği sürekli olarak yaşanılan problemlerin çözümlenmesinde baş rol oynayan avukatlar için analitik düşünme yeteneği mükemmel avukatın olmazsa olmaz özelliklerinden biridir ifadesini rahatlıkla kullanabiliriz.


2. Yaratıcılık
Yaratıcılık
Yaratıcılık
Adından çok daha fazla söz ettirmek ve hukuk camiasında tanınır bir avukat olmak istiyorsanız, farklı bakış açıları üretmeli ve sürekli yenilikçi olmanız gerekir. Bunun yanı sıra sıkıntılı durumları çözme konusunda her avukatın yapmış olduğu hamlelerin yanı sıra bazı ek işlemlerde yapmanız gerekir. Yeni ve farklı çözümler üretmek, sıkıntılı konuların çözümlenmesinde başrol oynamak mükemmel bir avukat olma yolunda ihtiyaç duyacağınız bir başka özellik. Standartların dışına çıkabilecek bir bakış açısına sahip olmak her zaman artılar katacaktır.


3. Araştırma
Araştırma
 
Araştırma
Dosyalar üzerinden detaylı inceleme yapmak, saatlerce daha önceki kararları, içtihat ve mevzuatları araştırmak avukatların her daim yapmış işler arasında. Bu yüzden araştırma ve inceleme yapmak konusunda usta olmanız gerekir. Başarılı veri analizlerine uygun ve çarpıcı yorumlarınızı katarak her zaman bir adım olmayı hedefleyin. Araştırmalarınız sonucunda hazırlayacağınız matbu evraklar yani dilekçeler ile bir star haline gelebilirsiniz.


4. İletişim
İletişim
 
İletişim
21. yüzyıl insanı olup, iletişim konusunda geri kalmış bir insan görmeniz pek olası değil. Her an her yerde bir iletişim aracı ile dilediğiniz kişiye ulaşabilir ve dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz. İletişim kanallarınızı çok iyi kullanmanız size neredeyse her anlamda artılar katacaktır. Yeni müvekkillere ulaşmak, sorun yaşadığınız konularda yardım alabilmek ve sıralayamayacağımız kadar çok işlemi iletişim yetenekleriniz ile en efektif şekilde sonuçlandırabilirsiniz.


5. Azim
Azim
 
Azim
Avukatlık mesleğinde hizmet veren her kişinin – sadece mükemmel olmak isteyenler değil tüm avukatlar – azimli ve sabırlı olmalıdır. Genellikle, ağır araştırmalar, evrak düzenlemeler ve dilekçe hazırlama gibi çok fazla saat gerektiren işlemler yapıldığı için azim ve sabır mükemmel avukat olmak için olmazsa olmazlar arasında yer alır. İyi bir avukat veya hukuk asistanı işi doğru ve tam zamanında bitirebilmek için sıkılmadan, yorulmadan azimle işine devam etmek durumundadır.


6. Etkili Konuşma Yapmak
Etkili Konuşma Yapmak
 
Etkili Konuşma Yapmak
Hitap ve konuşma şekli her meslekte olduğu gibi avukatlık için de önem arz eden bir konudur. Hatta bir çok mesleğe göre etkili konuşma yapmak avukatlıkta çok daha büyük önem taşır. Etkin konuşma yeteneğinin bir çok kişi doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünebilir ve hatta savunabilir. Ancak etkili konuşma yapmak ve bir topluluğa hitap etmek için özel dersler alabilir, böylelikle bu yönünüzü daha da geliştirebilirsiniz.


7. Sürekli Eğitim
Sürekli Eğitim
 
Sürekli Eğitim
Eğer mükemmel avukat olmak gibi bir düşünceniz varsa, kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Eğitiminizin sürekliliğini sağlamak, size düşünebileceğiniz ve hatta düşünemeyeceğiniz her konuda katkı sağlayacaktır. Hukuk çok büyük bir kavramdır. Her şeyi kısa bir sürede anlamak ve her türlü hukuk dalında hizmet vermek çok olası değildir. Kendinizi her daim geliştirerek daha hatasız, daha hızlı, daha fazla kategori içerisinde hizmet vermeye devam edebilirsiniz.


8. Okuduğunu Anlama
Okuduğunu Anlama
 
Okuduğunu Anlama
Ülkemizde avukatlık mesleği denildiğinde ilk akla gelen muhtemelen kalın kitaplardır. Ciltlerce olan hukuk kitapları ile meslek hayatına başlayan avukatlar ve hizmet sürelerince de aynen ilk yıllarda olduğu gibi devam ederler. Yoğun bir okuma ve analiz döngüsü içinde çalışan avukatların okuduğunu en iyi şekilde anlama ve bunları iyi şekilde yorumlama yetenekleri üst düzey olmalıdır.


9. Yazma Becerileri 
Yazma Becerileri
 
Yazma Becerileri
Kendimizi ifade etmek için birikimimize en uygun kelimeleri seçeriz. Kelime açısından yaptığımız her tercih, kendimizi en iyi ve en açık şekilde ifade etmek içindir. Bu tercihte birikimlerimiz (yaş, deneyim, kültür, dil) etkili olur. Sözcükler, konuşan ve yazan insan için en önemli araçtır. Bunları yerinde kullanan kişiler konuşmada ve yazmada başarılı olurlar. Avukatlar da sürekli olarak bir yazı trafiği içerisinde olduklarından yazma yeteneklerini de sürekli arttırmalıdırlar. Bir çok avukatın sunmuş olduğu mükemmel dilekçeler sonrasında davayı kazandığını ve hatta karşı taraf olan kişinin müvekkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Mükemmel bir avukatın kesinlikle şunu bilmesi gerekir; Sözcükler, en etkili silahtır.


10. Mütevazilik
Bu kadar başlık arasında mütavaziliğin ne işi var, anlayamadık diyebilirsiniz. Ancak kendini en üst seviyede görmeyen ve sürekli daha iyisi ve daha güzeli için çalışmaya devam eden avukatlar, bir adım daha mükemmel avukat olmaya yaklaşırlar. Sürekli gelişim Mükemmel Avukat Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik listesinin 7. sırasında yer alan sürekli eğitim ile bir nevi bağdaşır. Kendini sürekli geliştiren avukatlar ister istemez yerinde kalanları geçeceklerdir.
 
İyi avukat hukuku bilir. Mükemmel avukat adaleti bilir





Kaynak: microdestek.com.tr