Niğde Barosu Başkanı Hüseyin Demirbilek ve avukatlar, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Gezi Parkı eylemcilerine destek vermek isteyen avukatlarla polis arasında yaşanan arbedeyle ilgili basın açıklaması yaptı. Niğde Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Demirbilek, "Meslektaşlarımızın şiddete maruz bırakılmaları ve insan haysiyetine yakışmayacak bir üslupla gözaltına alınmaları bizlerde derin bir üzüntüye neden olmuştur. Vahim olan, gözaltıların tartışmasız bağımsız savunmayı temsil eden ve yargının üç kurucu unsurundan biri olan avukatlık mesleğini itibarsızlaştırmaya yönelmesidir" dedi.

Demirbilek, "Meslektaşlarımız mesleklerini icra edecekleri yegane mekandan bağımsız savunmayı temsil eden kişiler olmaları hiçe sayılarak üzerlerinde cübbeleriyle sürüklenmiş, tartaklanmıştır. Bu durumun hangi düşünceyi benimserse benimsesin hiçbir meslektaşımız tarafından kabul edilebilecek, mazur görülebilecek bir yönü bulunmamaktadır. Fikri ne olursa olsun her avukat ayrı ayrı hukukun üstünlüğüne olan inancı temsil etmektedir. Avukatlar diline, dinine, mezhebine, meşrebine, cinsiyetine bakmaksızın, hangi fikirde olduğunu sorgulamaksızın talep eden herkesi savunmakta, adaletin tecellisine katkıda bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"AVUKATLIK İTİBARSIZLAŞTIRILACAK BİR MESLEK DEĞİLDİR"

Başkan Demirbilek, "Arzu etmeyiz lakin makama mevkiye bakılmaksızın herkesin ama hangi kamusal güce sahip olunursa olsun herkesin, bir gün kendisini savunmak zorunda kalabileceği ve bir avukatın hukuki yardımına ihtiyacı olabileceği unutulmuştur, biz bunu buradan tekrar hatırlatıyoruz. Avukatlık mesleğini kendini savunur hale getirmek toptan hukuk sistemini yok etmekle eşdeğerdir bu akıldan çıkarılmıştır, biz bunun akıldan çıkarılmaması gerektiğini önemle öğütlüyoruz. Bağımsız savunmayı temsil eden, mutlak olarak etmesi gereken avukatların tek bir demokratik ve insani bir metot dahi denenmeden adliye içerisinden itilip kakılarak çıkarılması için talimat vermek, bu duruma göz yummak, görmezden gelmek buna seyirci kalmak sadece avukatların değil güç kullanılması talimatını verenler dahil olmak üzere hukuka saygınlığı olan, insana saygısı olan herkesin sorunudur" dedi.

Açıklamasında, "Çevik kuvvetin adliyeye alınması ve müdahaleye izin verilmesi ve dahi gözaltı emirlerinin verilmesi bir başka üzüntü kaynağı olmuştur" diyen Demirbilek, şunları kaydetti:

"Bizler bağımsız yargının her anlamda tecellisi için gerek iddia gerekse yargılama makamlarının hep yanında olduk ve yargı bağımsızlığına olan yüksek inancımızla yanında olmaya devam edeceğiz. Ancak şu da söylenmelidir ki yargının savunma ayağı olmadan yargı bağımsızlığı olmaz, yargı bağımsızlığı olmadan da yargılama diye bir şey yapılamaz yapılırsa da bunun adı yargılama olmaz.

Bizler ayrıcalık istemiyoruz. Böyle bir talebimiz yok ancak savunmanın itibarsızlaştırılmasını asla kabul etmeyiz edemeyiz. Kimse bizden bu durumu mazur karşılamayı beklemesin. Meslek onur ve itibarının korunamaz hale gelmesine, cübbemizin yerlerde sürünmesine müsaade etmeyeceğiz, bu da bilinmelidir. Bu vesileyle adliyeden yaka paça çıkarılan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, mesleğimizin itibarına yönelen bu haksız hukuk dışı saldırıları Niğde Barosu olarak esefle kınıyoruz."