Uzanların açtığı davada Türkiye’nin avukatlığını yapan Brian King, “Türkiye 16 milyon $ tazminat kazandı ancak bu paranın alınması zor. Şirketlerin hepsi tabeladan ibaret” diye konuştu. King, 35 milyon $’lık avukatlık ücreti için de şu yorumu yaptı: Çok zor bir davaydı, parayı hak ettik.

Uzan Ailesi’nin Türkiye aleyhine açtığı davalar Türkiye lehine sonuçlandı. Mahkemeler, Uzanlar’ın Türkiye’ye tazminat ödemesine hükmetti ancak avukatlar “bu parayı almak zor” yorumu yapıyor. Uzanlar’a ait ÇEAŞ ve Kepez’e devletin el koymasının ardından Güney Kıbrıs menşeli Libananco adlı bir şirket “Uzanlar bu şirketleri bize devretti” diyerek Türkiye aleyhine uluslar arası tahkimde 23,5 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı. Dava birkaç ay önce sonuçlandı. Türkiye davayı kazandı ve mahkeme 16 milyon 250 bin dolar tazminata hükmetti. Ancak tahkim davasında Türkiye’yi temsil eden Freshfields Bruckhaus Deringer hukuk bürosunun avukatı Brian King, “Türkiye bu parayı alabilir mi bilemiyorum. Bu şirketlerin çoğu tabela şirketi ve iflas ettiriliyorlar.

İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası Enerji Tahkimi Sempozyumu” için Türkiye’ye gelen avukat Brian King, “Uzanlar Türkiye aleyhine 4 ayrı dava açmışlardı. İki dava Polonya’daki çimento fabrikaları içindi. O davaları da biz savunduk ve Türkiye kazandı. İki dava vardı toplam 10 milyon dolar tazminata hükmedildi ve o para tahsil edildi” dedi.

MİT de çalıştı  


Libananco davasında Amerikalıların yanı sıra Türkiye’den Coşar Avukatlık Bürosu, Merkez Bankası, Enerji Bakanlığı, TMSF, Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Adalet Bakanlığı ile yakın çalıştı.

Uçaklara bile el koyabilirdi


Freshfield’IN ortağı Martin Eimer ise “Türkiye davayı kaybetseydi, Uzanlar kamunun ortak olduğu tüm varlıklara el koyulabilirdi. Merkez Bankası’nın uluslararası bankalardaki hesapları, Türk Havayolları’nın uçakları gibi” şeklinde konuştu.

Biz daha ucuza savunurduk

Türkiye’yi daha önce Uzanlar’ın açtığı 19 milyar dolarlık Saba Fakes Davası’nda savunan ünlü tahkim avukatı Hamid Gharavi ise Türkiye’yi zarara uğratıldığı düşüncesinde. Gharavi, “Libananco davasında yanlış strateji izlendiği için hukuk büroları zengin oldu. Biz, 19 milyar dolarlık Saba Fakes Davası’nı sadece 1.7 milyon dolarla çözüme kavuşturduk. Freshfield ve Coşar Hukuk Bürosu ise Libananco için 35 milyon dolar aldı. Üstelik biz Saba Fakes’i 2 yıl önce sonuçlandırdık” dedi. Gharavi, “Türkiye, 35 milyon dolar ödedi avukatlara. Tazminat da alamayacak. Sistemin sorgulanması gerekiyor” dedi.

ALDIĞIMIZ PARANIN HEPSİNİ HAK ETTİK

Coşar Hukuk Bürosu ile birlikte Türkiye’yi savunan Brian King ise “Uzanlar ile Libananco arasındaki organik bağın ispatlanması gerekiyordu. Ciddi danışmanlık hizmeti aldık, bu nedenle aldığımız ücretin çok yüksek olduğunu düşünmüyorum” dedi.  King, “Ayrıca 5 farklı kurumdan profesyonel destek aldık. Bu nedenle bu parayı hak ettiğimiz kanısındayım” ifadelerini kullandı.

UZAN’DA PARA ÇOK

Avukatlık ofisi Paris’te olan Hamid Gharavi’ye Cem Uzan’ı görüp görmediğini sordum. “Paris’te karşılaşıyoruz bazen, parası çok, L’Avenue Restaurant’da, Le Meurice’in barında keyifli bir hayat sürüyor” dedi. Gharavi, Uzanlar’ın davalar için en az 30 milyon dolar harcamaları gerektiğini de belirtti.