Emekli DGM (Devlet Güvenlik Mahkemesi) Savcısı ve USAK (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu) İç Güvenlik ve Hukuk Uzmanı Talat Şalk, Edirne'nin Keşan ilçesinde katıldığı "Abdullah Öcalan'ın yargılanma süreci" konulu panelde yaptığı konuşmada, halkta Öcalan'ın serbest bırakılacağı ve siyasete gireceği yönünde bir endişenin olduğunu belirterek, "Ben bunun olacağına ihtimal vermiyorum. Hiçbir hükümet 40 bin kişinin katilini halkı karşısına alarak böyle bir şeye kalkışmaz. Ölünceye kadar cezasını çekecektir." dedi.

ÖCALAN PİŞMAN OLDUĞU YÖNÜNDE BİR İFADE VERMEDİ

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ı, İmralı Adası'nda sorgulayan savcılar arasında yer alan ve İmralı'da Öcalan'a Soruldu isimli kitabın yazarı olan Şalk, KESAGAD (Keşan Saros Gazeteciler Derneği) tarafından düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "Abdullah Öcalan sorgusu sırasında pişman olduğunu söylemedi. Sorguda ilk işimiz kendimizi tanıtmak oldu. En kıdemli ben olduğum için soruları da ben yönelttim. İlk sorum, 'Sen PKK'nın kurucususun, PKK'yı kurmaktaki amacın Türkiye toprakları üzerinde müstakil bir Kürdistan devleti kurmaktı. Bu amaçla Türkiye toprakları üzerinde eylemler gerçekleştirdin.' oldu. O da bunu aynen kabul etti. 'Evet, ben, PKK örgütünün kurucusuyum. Başlangıçta bir Kürdistan kurmak emelimizde vardı. Eylemlerin emirlerini ben verdim. Ama zaman içerisinde bu emelin gerçekleşmeyeceğini anladık.' itirafında bulundu."

AMERİKA, "İDAM ETMEYECEKSİNİZ" ŞARTINI KOŞMUŞ OLABİLİR

"Öcalan'ın, Amerika (ABD) tarafından Türkiye'ye teslim edildiği dönemin Başbakanı olan Bülent Ecevit, 'Amerika, Abdullah Öcalan'ın idam edilmemesi şartını koşmadı' yönünde açıklama yapmasına rağmen ben bu şartın koşulduğunu sanıyorum. İkincisi de Amerika, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karar verinceye kadar idamın ertelenmesi talebinde bulundu. O zamanki iktidarımız da bu talebi kabul etti. Ama hakkındaki karar verilinceye kadar da Avrupa Uyum Hareketleri kapsamında idam cezası müebbet hapse çevrildi. Durum böyle olunca idam etme hakkımız da kalmadı." diye konuştu.

ÖCALAN, TÜRK ASKERİNİN KENDİSİYLE ÇOK İYİ MÜCADELE ETTİĞİNİ SÖYLEDİ

Türkiye'nin PKK terör örgütüne hazırlıksız yakalanmasına rağmen Türk askerinin örgütle başarıyla mücadele ettiğini ifade eden Şalk, şunları söyledi: "Bu durum da bizim askerimizin vasfından kaynaklanan bir durum. Asker eksi 40 derece soğukta, öleceğini bilse dahi mevziini terk etmiyor. Bu durumu Abdullah Öcalan da yakalandıktan sonra sorgusunda ifade etmiştir. Yani Öcalan, Türk askerinin kendisi ile çok iyi mücadele ettiğini açık açık söylemiştir."

SERBEST BIRAKILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Talat Şalk, toplumda Öcalan'ın serbest bırakılacağı ve siyasete gireceği yönünde bir endişenin olduğunu belirterek, "Ben bunun olacağına ihtimal vermiyorum. Hiçbir hükümet 40 bin kişinin katilini halkı karşısına alarak böyle bir şeye kalkışmaz. Ölünceye kadar cezasını çekecektir." dedi. (CİHAN)