İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, İmralı  Cezaevinde hükümlü olan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile haftalık  görüşmelerini gerçekleştiren ve “terör örgütü PKK'ya yardım ettikleri”  iddiasıyla yargılanan avukatlarından 4'ünün, Öcalan'ın avukatlığını yapmalarını  bir yıl süreyle yasakladı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, “terör örgütü PKK'ya hiyerarşik yapıya  dahil olmadan yardım ettikleri “ iddiasıyla yargılanan avukatlar Ergün Canan,  Servet Demir, Cengiz Çiçek ve Davut Uzunköprü'nün, hükümlü Abdullah Öcalan'ın  müdafi ve vekliliğini yapmalarının CMK'nın 151. maddesinin 3 ve 4. fıkraları  gereğince, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu da göz önüne alınarak bir yıl  süreyle yasaklanmasını kararlaştırdı.

CMK'nın 151. maddesinin 3 ve 4. fıkraları “149. maddeye göre seçilen  veya 150. maddeye göre görevlendirilen ve Türk Ceza Kanunu'nun 220 ve 314.  maddelerinde sayılan suçlar ile terör suçlarından tutuklu ve hükümlü olanların  müdafilik veya vekillik görevini üstlenen avukat hakkında bu fıkrada sayılan  suçlar nedeniyle kovuşturma açılması halinde tutuklu veya hükümlünün müdafilik  veya vekilliğini üstlenmekten yasaklanabilir.

Cumhuriyet savcısının yasaklamaya ilişkin talebi hakkında, müdafi veya  vekil hakkında açılan kovuşturmanın yapıldığı mahkeme tarafından gecikmeksizin  karar verilir. Bu kararlara karşı itiraz edilebilir. İtiraz sonucunda yasaklama  kararının kaldırılması halinde avukat görevini devam ettirir. Müdafilik  görevinden yasaklama kararı, kovuşturma konusu suçla sınırlı olmak üzere bir yıl  süre ile verilebilir. Ancak, kovuşturmanın niteliği itibariyle bu süreler 6 aydan  fazla olmamak üzere en fazla 2 defa uzatılabilir. Kovuşturma sonunda mahkumiyet  dışında bir karar verilmesi halinde, kesinleşmesi beklenmeksizin yasaklama kararı  kendiliğinden kalkar” hükümlerini içeriyor.
 


AA