(CNNTURK.COM) -- Hasan Gerçeker'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

- Kimseye cevap vermek için burada değilim. Ne yapıldığı ne yapılmadığı arkadaşlarımın bana ilettiği dosyalarda var. Ben arkadaşlarımızın nasl fedakarca çalıştığını biliyorum.

- Ama elbette ortada bir sakatlık, bir yanlışlık var. Adalet hizmeti iyi yürümüyor, birtakım yerlerinde tıkanıklık var. Önemli olan mazeret bulmak değil, çare üretmek. Bu hastayı nasıl iyileştirebiliriz. Aslında bunları tartışmak lazım. Yoksa ben haklıyım, sen haksızsın diyerek sorunlara çözüm bulamayız.

- Yargıtay genelinde 2005 yılında toplam 724 bin dosya sirkülasyonu vardı. 2010'da bu sayı 1 milyon 800 bine çıktı. Yani dosya sayımız son 5 yılda arttı, daire sayımız aynı kaldı.

- Olayın boyutları çok büyük. Bugün 2010 sonu itibariyle bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi gerekiyordu. Ama ne bekleniyor bilemiyorum. Bu mahkemelerin en hızlı sürede faaliye geçmesi gerekiyor. Bu sayede Yargıtay'ın yükü azalır.

- Arşivlerimiz tıka basa dosyalarla dolu.

- Yanlış olan birşeyi kamuoyuna empoze etmem.

- Bu tutuklu dosyalar geldiği zaman, arkadaşlarımız gelir gelmez gerekli işlemleri yapmışlar. Ama şimdi bakın her dosyanın bir inceleme prosedürü var.her dosya aynı şekilde incelenmez.

- Arkadaşlarımızın burada bir ihmali olsa, ilk başta ben tepki gösteririm, karşı çıkarım.

- Hala bakın gidin şimdi arşivlerde arkadaşlarımız tutuklu dosyalarını didik didik inceliyorlar. Bu kadar dosyayı nasıl 2 günde bitireceksiniz, akıl var mantık var. Yani bütün bunları göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapmak lazım.  Bütün kuruluşlarla bu işin üzerine eğilmek lazım.


Bozdağ: 'Yargıtay Başkanı, mazeretlerini sıraladı'


"Herkes elini vicdanına koysun"

-Eleştiri yaparken lütfen herkes elini vicdanına koyarak eleştiride bulunsun. Ben burada kendim adına değil özveriyle, fedakarlıkla çalışan arkadaşlarım adına da konuşuyorum. Bizim elimizden gelen bu. Bundan ötesi artık siyasi iradenindir. Ne tedbir alınacaksa, alınsın.

- Adalet Bakanlığı'nın bir öneri paketleri olduğunu duyduk, ama bizim haberimiz olmadı. Bizden görüş istenmedi.

- Yargıdaki sorunların politika malzemesi yapılmaması gerekiyor. Gecikmeden gereken adımların atılması gerekiyor. Geciktikçe sorunlar işin içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

- Önümüzde zarfı açılmamış 50 bin dosya var.



"Kimseyle polemiğe girmek durumunda değilim"

- Ben hiçkimseye cevap verme, polemiğe girme durumunda değilim. Benim söylediklerim elimizdeki veriler. Yanlışsa çıksın söylesinler.

- Ben siyasi iradenin ne yapmak istediğini bilmiyorum. 

- Bu durum fiili imkansızlıktan çıktı. Bizim dediğimiz şu: Zaten hantal olan bir yapıyı daha da hantallaştırmayalım. Yargıtay daireleri şu anda sağlıklı şekilde çalışamıyor. Önemli olan çözüm yolunu bulmak.

- Hukukta şahıslara göre uygulama yapamazsınız. Bunu sadece Yargıtay'ın sorunu olartak düşünmeyin. Mesela ağır ceza mahkemeleri korkunç bir işyükü altında eziliyor. Yani A'dan Z'ye kadar bu altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor, sadece Yargıtay ile olmaz.

- Öncelikle bu davaların makul sürede bitirilmesi sağlamamız gerekiyor.

"Hükümet ne yapmak istiyor bilemiyoruz"

- Sadece üye seçmekle olmuyor. Ne kadar daire kurulacaksa o kadar da personel bulmamız gerekiyor. Bölge adliye mahkemeleri faaliyete girecekse bu dosya birikimi birkaç senede eritilir ve iş kökünde çözülür. Dünyanın hiçbir yerinde 120’den fazla üyesi olan bir yüksek mahkeme görmedim. Biz yüksek mahkeme değiliz maalesef. Temyiz mahkemesi gibi çalışıyoruz.

- Biz önerilerimizi ortaya koyuyoruz. Yanlış ne varsa söylüyoruz. Yanlış olan şeyleri ben neden kabul etmeyeyim. Bunu çözecek olan sorumluluğu olanlardır. Bizim yazdığımız yazılara cevap gelmedi. Siyasi iradenin ne yapmak istediğini bilemiyorum. Varsayımlar üzerinden herhangi bir şey söylemek istemiyorum.

Farklı dairelerden farklı kararlar eleştirisine cevap

- Ortada bir gecikme yok ki. Öne almama öncelik vermeme gibi bir durum söz konusu değil. O daire görevini gayet güzel yapmış. Ama o dairedeki dosya ile diğerindeki dosya bir değil ki. Oradaki dosyalar örgüt dosyaları.

- Ben askeri yönetimde de çalıştım. Bize çelik kasayla verilirdi, 6 ayda okurduk dosyaları. Hakimlik vicdan sahibi olmak demektir. Yasal prosedürün işlemesi gerekir. Önemli olan bu sorunun bir an önce çözümlenmesidir.

Cihaner ve Haberal kararları

- Hiçbir dosyada bir gecikme yok. öncelik almasın gereken dosyalar öncelik verilmiş. Bazı daireler var ki geldikten sonra dosya bir haftada çıkıyor. Dairelerin iş durumuna göre bu süreler değişebilir.

- Burada ortaya çıkmış somut bir gecikme durumu söz konusu değil. bu durum fiili imkansızlık nedeniyle ortaya çıkmış. Bugün Yargıtay daireleri sağlıklı bir şekilde çalışmıyor. Mağduriyetlerin uzamaması için arkadaşlarımız öyle çalışıyor. Normal düzene geçerseniz o dosyalar 10 yılda da bitmez.