YASEMİN GÜNERİ
MİT yönetiminin ifadeye çağrılmasının ardından özel yetkili mahkemeler bir kez daha tartışma konusu oldu. HSYK, şimdi de özel yetkili hakim ve savcılara 'insan hakları' semineri vermeye hazırlanıyor. Dokuz gün sürecek seminerde, özel yetkili hakim ve savcılara sorgulama, tutuklama, arama ve el koyma gibi konular anlatılacak. 

Özel Yetkili Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının yetkileri, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasının ardından yeniden tartışılmaya başlandı.

MİT müsteşarının ifadesinin alınmasını Başbakan'ın iznine bağlayan yasa taslağı TBMM Genel Kurulu'na gönderilirken Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Özel Yetkili Hakim ve Cumhuriyet Savcılarına 'insan hakları' eğitimi vermeye hazırlanıyor.

Amaç, özel yetkili mahkemelere yönelik eleştirileri en aza indirmek. Seminer 12 mart günü Ankara'da başlayacak ve 9 gün sürecek. Seminere Türkiye genelinde görev yapan özel yetkili yaklaşık 180 hakim ve cumhuriyet savcısı, iki ayrı grup halinde katılacak. Seminire katılım da zorunlu.

Peki seminerde özel yetkili hakim ve savcılara hangi eğitimler verilecek. Öncelikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hak ihlallerine dair emsal teşkil eden kararları anlatılacak. Tutuklama, gözaltı, arama, el koyma, yakalama, koruma tedbirleri üzerinde durulacak. Ayrıca ifade özgürlüğü bağlamında örgüt propagandası ve CMK'nın uygulanmasında karşılaşılan sorunlar masaya yatırılacak.

HSYK ve Türkiye Adalet Akamesi'nin ortaklaşa düzenleyeceği seminere, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul'un yanısıra Yargıtay üyeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görev yapan uzmanların katılması bekleniyor.



Habertürk