ÖYM’lerin görev alanlarının masaya yatırıldığı toplantılarda beş temel alan belirlendi. CMK 250 kapsamında, “Organize uyuşturucu üretimi ve satışı”, “Cebir ve tehdit içeren çıkar amaçlı organize suçlar”, “Terör suçları”, “Anayasal düzene karşı işlenen suçlar” ve “Casusluk suçları” olmak üzere 5 temel alanda soruşturma yetkisi teke indirilecek.



‘Silahlı Örgüt’e bakacak

Sadece “silahlı terör örgütü” suçlarının ÖYM’ler kapsamında kalması benimsenirken, organize biçimde uyuşturucu üretimi ve satışıyla ilgili suçların alınıp alınmaması tartışma konusu oldu. Ancak çıkar amaçlı suç örgütleri başta olmak üzere bütün silahsız örgüt ve organize suç şebekelerinin ÖYM’lerden alınması nedeniyle narkotik suçların da alınması kararlaştırıldı. Değişiklik sonrası HSYK tarafından 81 ilde 81 Ağır Ceza Mahkemesinin görevlendirilmesi ve ÖYM’lerden alınan suçlara bakması kararlaştırıldı.


Prof. Dr. İzzet Özgenç: Özel yetkili mahkemeler gerekli


Anayasa suçları Ankara’ya

Anayasal düzene karşı işlenen suçların ise Ankara’da toplanması ve Ankara Ağır Ceza Mahkemelerinden birinde görülmesi planlandı. ÖYM kapsamından çıkan organize uyuşturucu ticareti ve çıkar amaçlı örgüt suçları, suç mahallindeki ağır ceza mahkemeleri tarafından yargılanacak. ÖYM’lerin sayısının azaltılması ve birkaç ile bakan bölgesel yetkilerinin kaldırılmasıyla suçların işlendiği ilde yargılanması sağlanacak. PKK ve KCK davalarını yakından ilgilendiren düzenlemeyle ana davalar illere dağıtılacak.



Kamu görevlileri için izin şart

ÖYM’lerden alınan 4 ana başlıkla ilgili devlet memurları için ağır ceza mahkeme ve savcıları izin şartına tabi olacak. Çıkar amaçlı suç örgütü ve organize suç örgütü kapsamında yargılanacak kamu görevlileri için bağlı olduğu birimden izin alınacak. Değişiklik sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesiyle ilgili yolsuzluk davası ve benzer belediye davaları durdurularak İçişleri Bakanlığı’ndan izin istenecek.



Kritik davalar ne olacak?

Öte yandan, henüz soruşturma aşamasındaki 28 Şubat, Muhsin Yazıcıoğlu ve Uludere olaylarıyla ilgili de izin şartı yerine getirilecek. Silahlı Terör Örgütü kapsamına girmeyen bu üç soruşturma el değiştirecek. Silahlı örgüt kapsamında yürütülmeyen 12 Eylül ve Balyoz Davaları’nın da el değiştirmesi sözkonusu. Yürüyen davalarla ilgili geçici madde konulursa bu iki dava ÖYM’lerde görülmeye devam edecek. Geçici madde, iddianamesi kabul edilmiş ve davası açılmış dosyaların bulundukları mahkemede görülmeye devam etmesi öngörüyor.




Star