İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 9 Eylül 2011 tarihinde görülen Ergenekon ana davasının 196. celsesine katılan izleyiciler, birkaç kez uyarılmalarına rağmen sanıkları alkışlamaya, alkışlı protesto etmeye devam edince Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin talimatı ile salondan çıkarılmışlardı. Bunun üzerine İşçi Partisi Genel Başkanı tutuklu sanık Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey ile Başkan Özese arasında tartışma yaşanmıştı. Başkan Özese, Avukat Özbey'in de duruşma salonundan çıkarılması için grevlilere talimatta bulunmuş ancak Özbey, görevlilere direnerek salondan çıkmamıştı. Bunun üzerine Başkan Özese, aynı gün yapılan sanık ve avukat taleplerini değerlendirmeden duruşmayı 31 Ekim 2011 tarihine ertelemişti. Mahkeme, 9 Eylül 2011 tarihli duruşmaya ilişkin talepleri, celse arasında 3 Ekim 2011 tarihinde değerlendirdi. Buna göre ana dava dosyası ile birleşen Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılmasına ilişkin dosya sanıklarından Fatih Derdiyok'un tahliyesine karar verildi.
 
Duruşmanın ertelenmesine sebep olan tartışmada yer alan ve aynı zamanda İşçi Partisi Genel Sekreteri olan avukat Hasan Basri Özbey'in, sarf ettiği sözler ve davranışı ile duruşmayı önemli derecede aksattığı ifade edildi. Duruşmada bu davranışlarına devam edeceği anlamına gelen sözler sarf ettiği belirtilen Özbey'in, 16 duruşmaya girmesine yasaklama getirildi. Bu durum, İstanbul Baro Başkanlığı'na da bildirilecek. Ayrıca bahsedilen davranış ve sözleri nedeni ile Avukat Özbey hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı.
 
Ayrıca tutuklu sanıklardan Muzaffer Tekin'in, son duruşma tarihli dilekçesinde sarf ettiği ve duruşmada tekrarladığı sözler ile İşçi Partili sanıkların avukatlığını yapan Hikmet Fırat Aslan ve sanık Özkan Kurt'un duruşmada sarf ettiği sözler nedeni ile haklarında suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı.
 
Ergenekon yargılamasının cezaevindeki ilk duruşma salonundan giriş kapısı yanında bulunan duruşma salonuna taşınmasının ardından sanık ve avukatların yarım saat ile sınırlandırılan talep konuşmaları konusunda yine bir kısıtlama getirildi. Mahkeme, bazı sanıklar ile avukatların, bu süreyi talep amacıyla kullanmayıp dava dışı konular hakkında konuştuklarını açıkladı. Bazı sanıkların da daha önceki duruşmalarda söyledikleri sözleri tekrarlayarak bu süreyi doldurdukları belirtilen açıklamada, talepte bulunacak olan sanıklar ya da avukatların söyleyeceklerini 15 dakikada söylediklerinin gözlemlendiği kaydedildi. Yargılamanın geldiği aşama gibi konuları dikkate alan mahkeme, "Bundan böyle seri olarak yapılan bir hafta ve/veya üzeri devam eden duruşmaların en son günü olmak üzere her bir sanığa ve avukatına talepte bulunması ve konuşması için ayrı ayrı 15'er dakikalık süre verilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.



CİHAN