ÇORUH BARO BAŞKANLIĞINA ADAY
 
3 Ekim’de yapılacak olan Rize Barosu Seçimlerine sayılı günler kala adaylar ortaya çıkmaya başladı. Baro başkanlığına aday olduğunu açıklayan ilk isim ise Rize Barosu 2 dönem başkan vekili olarak görev yapan AV. Yunus ÇORUH oldu.
 
Çoruh adaylığı konusunda NABIZ gazetesine özel açıklamalarda bulundu.
 
AK Parti Kurucusu ve Rize Belediye Meclis Üyesi olan Avukat Yunus Çoruh Baro Başkanlığı konusunda kendisini yeterli gördüğü için aday olduğunu ifade ederek şunları söyledi;“Baro Başkanlığı şerefli, onurlu bir görev dolayısı ile bende bu görevi yönetmeye kendimi yeterli gördüğüm için talip oldum. Arkadaşlarımıza ve Baromuza hizmet etmek istiyorum” dedi.

 
AK PARTİ DESTEKLİ ADAY DEĞİLİM    
 
Avukat Yunus Çoruh’un Rize Baro Başkanlığına talip olmasıyla ortaya atılan AK Parti destekli gibi iddiaları da cevaplayan Çoruh;“Ak Parti ve kurucuları arasında olmam, hep AK Partinin üst kademeleriyle ilişkilerimin iyi oluşundan AK Parti destekli olduğum iddiaları ortaya atılıyor. Bir ikincisi de seçimlerde karşımda aday olacak olan arkadaşımı güçlendirmek için olabilecek yakıştırmalardır bunlar. Bütün bu iddialar asılsızdır. Takdir edersiniz ki Türkiye’nin %50 kadar kitlesi AK Partiye oy verdi bu kişiler arasında avukatlar da olabilir tabi ki. Ama bu bir Baro seçimidir ne bir siyasetin buna bir müdahalesi olabilir ne de Baro mensubu arkadaşlarımız böyle bir girişime kayıtsız kalabilir”  dedi
 

GEREKİRSE BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİNDEN İSTİFA EDERİM
 
Rize Belediyesi Meclis Üyesi olduğu için Baro Başkanlığına Aday olmasının etik olmadığı iddialarını yersiz bulan ve gerekirse Meclis Üyeliğinden istifa edebileceğini söyleyen Çoruh “Belediye meclis üyeliği bir yıl sonra sona erecek. Meclis de ki görevim meclis başkan vekilliğidir. Sayın Belediye Başkanımız Halil Bakırcı meclis de bulunmadığı zaman Belediye de meclis oturumlarını yönetmek gibi bir görevim var onun dışında bir pozisyonda görevli değilim. Zaten avukat olduğum için buradaki görevime geniş zaman ayıramıyorum. Baro başkanı seçilmem durumunda gerekirse tabi ki Belediye Meclis Üyeliği’nden istifa ederim. Baro Başkanlığı ve Meclis üyeliği ikisinin de aynı anda olmasında bence bir gariplik yoktur bu durumun etik olmadığı şeklinde ki söylemlere de katılmıyorum. Bence etiktir. Hatta daha fazlası da olabilir. Bir insan birden çok kurumda, toplum örgütünde görev alabilir. İnsanın kendi enerjisi ile ve sahip olduğu zamanla ilgilidir. Dolayısı ile burada etik olmayan bir şey yoktur. Önemli olan insanların bulunduğu makam ve mevkii kendi menfaati için kullanıp kullanmadığıdır. Etrafımda ki insanlar bulunduğum makamların hiçbirini kendi menfaatlerim için kullanmadığı ve kullanmayacağımı bilirler”  diye kaydetti
 
HATİNOĞLU ÖNEMLİ KATKILAR SUNDU
 
Mevcut başkan Av.Ateş Hatınoğlu görev yaptığı süre içerisinde önemli hizmetler sunduğunu belirten Çoruh; “Sağ olsun şimdiki Baro Başkanımız Baro için çok önemli katkılarda bulundular. Biz de iki dönemdir bu yönetimin içerisindeyiz tabi ki bizimde bu katkılar üzerinde bir payımız olmuştur. Günün gelişen şartlarına ve ihtiyaçlarına göre elbette biz de bunun üzerine koyacağız.
 
ARKADAŞLAR ARASI İLŞKİYİ GELİŞTİRECEĞİZ
 
Bazı ilçelerde ki adliyelerin kapatılması konusunda değerlendirmelerde bulunan Çoruh; “ Önümüzde mesele olarak gözüken öncelikli olarak Kalkandere Adliyesinde fiziki şartlar yetersizdir. Kalkandere cezaevi Kalkandere Adliyesine bağlıdır. Kalkandere Adliyesinin öncelikli olarak yeni bir binaya kavuşması gerekmektedir. Bir yandan da avukat arkadaşlarımız arasında ki ilişkiyi geliştirmemiz gerekmektedir.
Adliyelerin kapanması yargılamanın hızlanması için personel ve fiziki şartların, maddi imkânları için gerekli bir ihtiyaçtır. Bizim için iyi olmuştur. Sürekli farklı farklı adliyelere gidiş gelişler sıkıntı oluşturmaktadır. Ülkemizde halen daha savcı, hâkim açığı vardır. Bu açıdan adliyelerin birleştirilmesine evet diyoruz. Dezavantaj olarak sadece davacıların gidiş gelişlerinde bir sorun olabilir yoksa yargılamanın uzaması gibi bir sorun teşkil etmez.

İNSAN HAKKI İHLALLERİNE SIFIR TELÖRANS

Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü mahkûmlar konusunda görüşlerini açıklayan Av. Yunus Çoruh; “ Bizim cezaevi izleme komitemiz var. Bunlar belirli aralıklarla cezaevlerini ziyaret ediyorlar. Her insan istediği zaman hürriyeti kısıtlanmış olan insanlarla görüşme hakkına elbette ki sahip olamaz. İçerdeki vatandaşlarımızda tabiî ki aynı.  İsterler ki yakınlarımız, eşimiz dostumuz gelsin görüşelim ama maalesef suç işlediği için bir takım kısıtlamalarla karşı karşıyalar. Rize Barosu olarak üzerimize düşen bir mükellefiyet varsa insan hakkına ihlaline karşı sıfır tolerans anlayışına sahibiz üzerimize düşecek bir konu olursa bu konuda yapılması gerekenleri her zaman yapmaya hazırız.

Rize Barosunun sadece insan hakları değil, kadın hakları, çocuk hakları gibi birçok komisyonumuz var. Bunlar Baro yönetim kurulumuzun aynı şekilde o isimleri de oraya sunacaktır. Sadece insan hakları komisyonu değil Rize Barosu büyük Barolarımızın önünü çektiği birçok oluşumu Rize’de de yaşatacaktır. Bütün katkıyı sunmak istiyoruz ama takdir edersiniz ki Rize Barosunun da bazı imkânları kısıtlı. 91 civarında avukat arkadaşımız var. Bunların büyük kısmı Rize’de dır. Elimizden gelen katkıyı insanlara sunmak istiyoruz tabi ki. Var olan hizmetlerin de ilerisini getireceğiz.
 
AVUKAT ÖRNEK KİŞİDİR
 
Avukat şehrin ilerisinde gelen birisidir, kendi kimliği kişiliği ile topluma örnek olması gereken kişidir. Bu anlamda ben Rize Barosu arkadaşlarımın örnek olduğunu düşünüyorum. Bu Baro seçiminin herkes için hayırlı olmasını ve özellikle Baroda ki arkadaşlarımın birlik beraberlik duygusunu daha da güçlendirmesini diliyorum.
 
AV.YUNUS ÇORUH KİMDİR
 
10.09.1969 Rize de doğan Yunus Çoruh. İlköğretimini Atatürk ilköğretim Okulunda, Rize İmam Hatip de orta ve lise kısmını bitirdikten sonra Bursa Uluslar arası İlişkiler 2 yıl eğitim gördü. Daha sonra tekrar sınava girerek Ankara Hukuk Fakültesine gitti. Uzatmalı bir eğitim hayatından sonra 1996-1997 yılları arasında Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. Stajımı Ankara Adliyesinde tamamladı. Sonrasında askerlik dönemini Kırklareli de tamamladı. Mesleğe ilk İstanbul da başladı. Daha sonra Rize’de avukatlık yapmaya başladı. AK Parti’nin kurucuları arasında yer aldı.
 
Rizespor Kulübünde bir dönem yöneticilik görevinde bulundu, halen Rize Belediyesi meclis üyesi meclis başkanlığı görevi yapıyor. İki dönemde Rize Barosu başkan vekilliği yaptı. Bu dönem 3 Ekim de yapılacak Baro Başkanlığı seçimlerinde başkan adayı olduğunu açıkladı.
 
Av. yunus Çoruh’un adaylığını açıklaması sonrası NABIZ Gazetesine ulaşan bilgilere göre bir çok avukatın Rize barosu avukatlarından olan Av.Muzaffer derya çalışkan’a aday olması için baskı yaptığı 2. Bir adayın  ise çalışkan’ın olabileceği konuşuluyor.