Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın yaptığı açıklamalara yönelik tepkiler üzerine Rize Barosu yaptığı açıklamada, sadece Rize Belediye Başkanı’na değil tüm Rize halkına yönelik yapılan tehdit ve hakaretlerin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Rize Barosu Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu’nun imzasını taşıyan yazılı açıklamada, Bakırcı’nın açıklamaları üzerine gösterilen tepkileri, Kürt ırkçılığının tezahürü olarak değerlendirdi.

Hatinoğlu açıklamasında, “Sayın Rize Belediye Başkanının basına yansıyan açıklamaları nedeniyle Rize Barosu olarak üzüntü duyduk ancak özür dileme olgunluğu gösterdiği için de kendisini tebrik ediyoruz. Büyütülmemesi gereken bu talihsiz süreçte bölge temsilcilerinin ve özellikle de mantıklı ve olgun kişiliği ile tanıdığımız Diyarbakır Barosu başkanı Sayın Avukat Mehmet Emin Aktar’ın basına yansıyan ve kendisince yalanlanmayan açıklamalarından dolayı çok büyük bir hayret ve üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Sayın Belediye Başkanının bir sohbet ortamında, spontane bir şekilde ve düşüncesizce sarf ettiği, onaylanması mümkün olmayan bir sözünün üzerine düşünülerek, ölçülüp, tartılarak bilinçli bir şekilde sarf edildiği anlaşılan bu talihsiz sözlerin bölgede baş gösteren akıl tutulmasının ve yükselen Kürt ırkçılığının tezahürü olduğu aşikardır. Bu cüretkar, şımarık ve küstah tutum nedeniyle ülkemizde ortaya çıkan husumet, kin ve düşmanlık ortamının doğru algılanması gerekir" ifadelerini kullandı.

"Toplumsal ayrışmayı, parçalanmayı körüklemeye yönelik bu tür provakatif hareket ve açıklamaların kamuoyuna sunuluş şekli ve zamanlaması dikkatlerden kaçmamalıdır" denilen açıklamada "Karadeniz Bölgesi’nde huzuru ve güvenliği, barış ve kardeşlik ortamını bozarak kaos, moral bozukluğu ve korku yaratmayı amaçlayan, son gelişmelerle bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bu çabaların amacına ulaşmayacağını herkesin bilmesi gerekir.Tam anlamı ile tahkir ve tahrik amacı taşıyan Sayın Belediye Başkanına değil tüm bölge insanına yönelik bu hakaret ve tehditleri kabul etmediğimizi, şiddetle ve esefle kınadığımızı kamu oyuna duyururuz” ifadelerine yer verildi.

IHA