Kanadoğlu, önceki akşam Habertürk Televizyonu'nda karşı karşıya geldiği Osman Can karşısında zor anlar yaşadı. Gazeteci Balçiçek Pamir'in sunduğu ve yeni anayasanın tartışıldığı programda konuşan Kanadoğlu, hükümeti, bağımlı yargı oluşturmaya çalışmakla suçladı. 'Demokratik yargı' diye bir şeyin söz olamayacağını iddia eden Kanadoğlu, "Yargı demokratikleşmez, yargı bağımsız olacaktır, tarafsız olacaktır ve anayasaya sadık kalacaktır. Demokratikleşen bir yargı hiçbir yerde olmaz. O yargı demokratikleşeyim derken siyasallaşır. Siz başka bir yargı istiyorsanız o başka bir olaydır." dedi.

Osman Can ise yargı organlarına Parlamento tarafından üye seçilmesinin, Avrupa demokrasilerinin totalitarizme karşı ürettiği bir yöntem olduğuna işaret etti. Parlamento'nun üye seçmediği bir yargının toplumsal çoğunluğu yansıtmadığını vurguladı. Can, "Yargının siyasallaşması, yargının yasal çerçevesinden çıkmaya başladığında olur. Yargının siyasallaşması Parlamento gibi toplumsal çoğunluğu yansıtan kurumlara üye atamasıyla ilgili bir şey değildir." diye konuştu. Bütün Avrupa ülkelerinde parlamentolar yargıya doğrudan doğruya üye seçerler. Almanya'da HSYK gibi özerk kuruluş bile yok. Hangi kitabın sayfasını çevirirseniz çevirin bunu göreceksiniz." diye konuştu.

Kanadoğlu, bir siyasi partinin çoğunluğu oluşturduğu Meclis'ten yapılacak atamaların hakimleri siyasallaştıracağını iddia etti. Can, bu iddiaya da şu cevabı verdi: "Yargıçların kim tarafından seçildiğinin yargı bağımsızlığı ile doğrudan doğruya bir ilişkisi yoktur. Bu Avrupa'da temel bir kuraldır. "

Osman Can ile Kanadoğlu arasında Weimar Cumhuriyeti üzerinde de tartışma yaşandı. Can, Kanadoğlu'nun Weimar'ı bilmediğini belirterek, "Weimar'daki kurumların rolü hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz. Siz Weimar'da nasyonal sosyalizmin nasıl iktidara geldiği hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, 1960 yılından bugüne kadar gelen klişelerle konuşuyorsunuz." dedi. ANKARA CİHAN