Avukatlıktan hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavında soruların çalınarak kopya çekildiği iddiasına ilişkin soruşturmada çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı. Soruşturma dosyasını yeniden açan Ankara Başsavcılığı, kopya çekildiği iddia edilen sınavı 80 ve üzerinde puanla kazanarak ataması yapılan hâkim ve savcıların isimlerini HSYK’ye sordu. Kurul da sınava girip kazanan 73 hâkim ve savcının atamasının yapıldığını bildirdi.

 6 Mayıs 2012 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan avukatlıktan hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavında kopya iddiaları üzerine önce soruşturma başlatılmış, ardından takipsizlik kararı verilmişti. Ancak Fethi Şimşek’in Ankara Başsavcılığı’na atanmasının ardından 17 Aralık sonrası süreçte bu takipsizlik kararı kaldırıldı ve dosya yeniden açıldı.

Sınava giren dört evli çiftin birbirine yakın yüksek puanlar alması, aynı büroda çalışan avukatların yüksek puanlar çıkarması kopya iddialarını güçlendirmişti. CHP ’li Atilla Kart’ın suç duyurusunda bulunduğu olaya ilişkin ÖSYM de, “kopya var” tespitinde bulunmuştu. Soruşturmayı yürüten savcılık, dosya kapsamında önce ÖSYM’ye yazı göndererek sınava girenler ve sonuçlarına ilişkin ayrıntılı bilgi istemişti.

 Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre HSYK’ye de bir yazı gönderen savcılık, sınavda 80 ve üzerinde puan alarak ataması yapılan hakim ve savcıların isimleri ile görev yerlerinin bildirilmesini istedi. HSYK, savcılığa söz konusu sınavda 80 ve üzeri puan alan 73 hâkim, savcı ve hâkim-savcı adayının ismi ile görev yerlerinin listesini gönderdi.

 Çoğunluğu hâkimlerden oluşan listedeki kişilerin bazılarının Ankara, İstanbul , Eskişehir, Diyarbakır, Muğla, Afyonkarahisar gibi önemli kentlere atandığı görüldü. Vergi ile idare mahkemesi üyeliklerine atanan avukatlar da oldu. Listede yer alan hâkim-savcı adayı olan M.D’nin adı ÖSYM’nin ilk soruşturma sürecinde savcılığa yaptığı suç duyurusu dilekçesinde geçmişti.

 Dilekçede, M.D’ye ilişkin, “Şüpheli zorluk derecesi düşük olan soruların yöneltildiği 23 Ekim 2011 sınavında alan bilgisi testinde 100 soruda 70 doğrusu ile 69.50 puan, zorluk derecesi yüksek 6 Mayıs 2012 (kopya iddiası olan sınav) sınavında 85 doğru ile 83 puan, son düzenlenen 13 Ekim 2012 sınavında ise standart sapmalı puan sistemi uygulanmasına rağmen 54 doğru ile 64 puan almıştır. Adayın bu analizinden, 6 Mayıs 2012 tarihli sınavda ortaya çıkan anormal istatistik ve bulgulardan dolayı sınavın iptal edilmesinde pay sahibi olduğu, sınav sorularını her nasılsa önceden temin ettiği anlaşılmaktadır” denildi.