Serdivan İlçesinde bir ilköğretim okulunda beden eğitimi öğretmenliği yapan öğretmenin, kız öğrencisini istismar etmesi ile ilgili basına yansıyan haberlerin ardından Sakarya Barosu harekete geçti.

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Elif ERDEM DÜZGÜN kamuoyu ile paylaştığı basın açıklamasında, Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak birçok istismar davalarını takip ettiklerini bu davanın da tüm hukuki süreç boyunca takipçisi olacaklarını belirtti.

“EMPATİ YAPIN”

İstismar davalarında gerek mağdurun gerek ailesinin çok zor bir süreç yaşadıklarına dikkat çeken Av. Elif Erdem Düzgün kamuoyundan empati kurmalarını istedi.

“Tüm okuyucuların iyi niyetle yorum yaptığı, olaydan dolayı bir öfke duyduğu bilinmekle birlikte, bu yorumların mağdur çocuğu ve ailesini yaralayacağı düşünülerek hareket edilmelidir. Çocuk yaşadığı olayın mağduru olarak kalmamakta, yapılan yorumlarla daha da mağdur olabilmektedir.  Mağdurun hala çocuk olduğu, okuluna gidip geldiği, yaşadıklarına rağmen hayatına devam etmeye çalıştığı unutulmamalıdır. Bu gibi olaylarda herkesin tarafsızca, kendi sosyokültürel durumuna göre değil, farklı kültürel yapıları da dikkate alarak empati yapması gerekir.” diyen Av. Elif Erdem Düzgün

“ELİMİZDEN GELENİN FAZLASINI YAPACAĞIMIZA SÖZ VERİYORUZ”

“Bu güne dek takip ettiğimiz hiçbir olayın peşini bırakmadığımız gibi bu olayın da takipçisi olup,  suçu olanın en ağır cezayı alması için elimizden gelenin fazlasını yapacağımızın sözünü verdiğimizi kamuoyuyla paylaşırız.”  şeklinde kaleme aldığı basın açıklamasında suçluların hak ettikleri cezayı alması için Sakarya Barosu olarak üzerlerine düşen sorumlulukları sonuna kadar yerine getireceklerinden kimsenin kuşkusu duymaması gerektiği mesajını verdi.

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı tarafından kamuoyu ile paylaşılan basın açıklaması şu şekilde:

BASIN AÇIKLAMASI

Son günlerde basında; bir ilköğretim okulunda beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük yapan bir kişinin kız öğrencisini istismar ettiği ve olayın yargıya yansıdığı haberleri yer almaktadır. Süreci başından beri takip etmekte olup,  şüpheli öğretmenin ilk aşamada Adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığı daha sonra Sayın Cumhuriyet Savcısının itirazıyla tutuklama kararı çıktığı öğrenilmiştir. Kamuoyu ile paylaşmak isteriz ki biz Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak takip ettiğimiz birçok dava gibi bu olayın da hukuki sürecinin takipçisi olacağız.

Ancak belirtmek gerekir ki bu gibi olaylarda hassas davranmak sadece hukukçuların değil tüm vatandaşların görevidir.  Medyada yer alan haberlerin altında okuyucuların yaptığı bazı yorumlar gerçekten rahatsız edicidir. Tüm okuyucuların iyi niyetle yorum yaptığı, olaydan dolayı bir öfke duyduğu bilinmekle birlikte, bu yorumların mağdur çocuğu ve ailesini yaralayacağı düşünülerek hareket edilmelidir. Çocuk yaşadığı olayın mağduru olarak kalmamakta, yapılan yorumlarla daha da mağdur olabilmektedir.  Mağdurun hala çocuk olduğu, okuluna gidip geldiği, yaşadıklarına rağmen hayatına devam etmeye çalıştığı unutulmamalıdır.

Çocuğun ailesinin ilk aşamada şikayetçi olmadığını vurgulayan bazı yorumlar çok aşağılayıcı ve rahatsız edicidir. Bu gibi olaylarda herkesin tarafsızca, kendi sosyokültürel durumuna göre değil, farklı kültürel yapıları da dikkate alarak empati yapması gerekir. Bir ailenin çocuğunun başına gelen bu kadar vahim bir olayı ilk başta kabullenememesi, inkar etmesi ya da yok sayıp çocuğuna ve kendisine unutturmaya çalışması anlaşılabilir bir psikolojik tepkidir. Zira ülkemizde dava süreçleri sancılıdır, yargılama uzun sürmekte, çocuk ve ailesi defalarca yargı önüne çıkabilmekte, çocuğa sanki karşı koyabilirmiş gibi ‘’neden karşı koymadın, aklın yok muydu?’’ denilebilmekte, haklıyken haksızmışçasına kararlar çıkabilmektedir. Bu süreçte hiçbir suçu günahı olmayan mağdur ve ailesi , toplum önünde kendilerini suçlu, kirlenmiş,  sanki ahlaksız olan şeyi kendileri yapmış gibi boynu bükük hissedebilmektedir. Bir insanın başına gelen cinsel istismarı, insanlar önünde kabul edip haykırması çok ama çok zor bir şeydir. Bu süreçte mağdur çocuğun ve ailesinin yüreklendirilmeye, desteklenmeye ihtiyacı vardır. İnsanlardan ricamız hassasiyetle yaklaşmaları, bu zor süreçte çocuğu ve aileyi gönülden desteklediklerini ortaya koyan yorumlar yapmalarıdır.

Bu güne dek takip ettiğimiz hiçbir olayın peşini bırakmadığımız gibi bu olayın da takipçisi olup,  suçu olanın en ağır cezayı alması için elimizden gelenin fazlasını yapacağımızın sözünü verdiğimizi kamuoyuyla paylaşırız. Saygılarımla

SAKARYA BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ BAŞKANI

AV. ELİF ERDEM DÜZGÜN