İlk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Hüsamettin Otçu, Bölge İdaresi Mahkemesi Başkanı Ali Telli, Baro Başkanı Necat Anıl ve Noter Odası Başkanı Ömer Faruk Tarak daha sonra Samsun Bölge İdaresi Mahkemesi salonunda kokteyl düzenlendi. Kokteyle AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Demir, Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Omü Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adalet Komisyonu Başkanı Hüsamettin Otcu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Telli, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Arslan, Noter Odası Başkanı Ömer Faruk Tarak, Baro Başkanı Av. Necat Anıl, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

Kokteylde açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Necat Anıl, "Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi ülkemizin adalet sisteminde pek çok sıkıntının mevcut olduğu görülmektedir. Üzülerek ifade etmeliyim ki, büyük bir heyecan ile toplumsal beklenti haline gelen yeni Anayasa yapımı süreci son derece yavaş ilerlemiş ve sonuca ulaştırılamamıştır. Kaldı ki bundan sonraki süreçte ise yerel seçimlerin ve ardından milletvekili seçimlerinin yapılacak olması ve Türkiye gündeminin seçime endekslenmesi, bu fırsatın kaçmasına sebebiyet verecektir. Bu bakımdan meclis çatısı altındaki tüm partilerin, ortak bir usul belirlemesi ve yapılan çalışmaların bir an önce neticelendirilmesi arzu etmekteyiz" dedi.

"UYUŞTURUCUYA KARŞI BAŞARILI SONUÇLAR ALDIK"

Yapılan adli çalışmalar hakkında bilgi veren Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, "Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından başta uyuşturucu imal ve ticaretiyle uğraşanlara ilişkin soruşturmalarda, yakalanan uyuşturucu miktarı ve şüpheli sayıları dikkat çekecek şekilde artmış, ilimizi hedef ve transit geçiş noktası olarak kullanmak isteyen uyuşturucu tacirlerine karşı İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı birimlerin fedakarca gayretleri sonucunda başarılı sonuçlar alınmıştır. Dönem içerisinde personel sayımız 551'den 612'e, hakim ve savcı sayımız 69'dan 83'e çıkmış, yeni atanan meslektaşlarımız ile birlikte 7 yeni mahkeme faaliyete geçirilmiştir. Suç mağdurlarının hukuken korunması ve soruşturmanın etkinliğinin artırılması sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıllarda kurulan aile içi şiddet, spor suçları ve uzlaşma bürolarımıza ilaveten, bu adli yılda bilişim ve yolsuzluk suçları büroları da faaliyete geçirilmiştir. Yaygınlaşan ve toplumumuzun üzerinde önemli etkiler bırakan bu suç tipleri ile de uzman bürolar marifetiyle etkili bir şekilde soruşturulmasının önü açılmıştır. Cumhuriyet savcısının yönetiminde, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, suçla etkin mücadele, delillerin eksiksiz ve zamanında tam olarak toplanması, uygulamada farklılıkları ortadan kaldıracak, önceden öngörülebilir soruşturma adım ve aşamalarını belirlemek amacıyla, Cumhuriyet Başsavcılığımızca, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanlarının katılımıyla 'Her Soruşturmaya Bir Delil' başlıklı 10 ayrı çalışma gurubu oluşturulmuştur. Sonuçta 10 ana suç tipi için 'Soruşturma Kontrol Formları' oluşturularak kullanılmaya başlanılmıştır" diye konuştu.

"BİN 300 ÇOCUK 'YENİDEN BAŞLASIN' "

'Yeniden Başlasın' isimli projeleri hakkında da bilgi veren Yeldan, "Soruşturma aşamasında adli kontrol, elektronik izleme, infaz aşamasında denetim, eğitim, tedavi ve rehberlik görevlerini yerine getiren Denetimli Serbestlik Şubemiz, OKA ile birlikte Valimiz Hüseyin Aksoy'un katkılarıyla alanında örnek olabilecek 'Yeniden Başlasın' isimli bir projeyi hayata geçirmeye başlamıştır. Proje kapsamında suça bulaşmış çocuk ve gençlerin fırsat ve kaynaklara eşit erişiminin sosyokültürel ve meslek edindirici faaliyetlere katılımlarını, suç ve suç unsurlarından uzaklaştırılarak yaklaşık bin 300 çocuk ve gencin toplumsal bütünleşmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu proje çocukların ve gençlerin suça sürüklenmelerinin önlenmesi için adli ve idari merciler arasındaki eşgüdüm ve işbirliğine güzel bir örnektir" şeklinde konuştu.

"ŞİDDET GÖREN KADINLAR VE ÇOCUKLAR EKONOMİK YÖNDEN DESTEKLENMELİ"

Aile içi şiddet ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarıyla ilgili Samsun'da yapılan örnek uygulamaların olumlu sonuçlar vermeye başladığının altını çizen Yeldan, "Aile içi şiddet olaylarında şiddet mağdurlarına yönelik psiko-sosyal destek ile birlikte adli işlemler Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nde, çocuk istismarına yönelik işlemler ise Çocuk İzleme Merkezi'nde yürütülmektedir. Bu merkezlerde meydana gelen olayın soruşturulması kadar, yeni olayların önleyici tedbirler ile engellenmesi hedeflenmektedir. Kamuoyunun gündeminde yer tutan Aile İçi Şiddet Suçları ve Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar olaylarının önlenebilmesi için etkili şekilde hukuki korumanın yanında, kadınların ve çocukların ekonomik ve sosyal yönden desteklenmeleri ve toplumun eğitim yoluyla bilinçlendirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.