HSYK Üyesi Avukat Ali Aydın, İkinci Daire olan disiplin bürosunda görev yapıyor. Ali Aydın, yaptıkları çalışmaları anlatırken, İkinci Daire'nin yargısal sorunlarını anlatmaları gerektiğini söyledi.

Kurulda disiplin bürosu olarak çalışmalar yaptıklarını anlatan Aydın, kurulun Üçüncü Dairesi'nin müfettişler vasıtasıyla yaptığı teftişlerden gelen soruşturmaların, ceza kovuşturması gerektiren dosyaların kendilerine geldiğini aktardı.

Dosyalarla ilgili ceza davası açılıp açılmayacağına karar veren daire olduklarını ifade eden Aydın, burada yaptıkları incelemede, disiplin yönünde değerlendirilmesi gerekiyorsa bunu yaptıklarını, disiplin açısından da suç değilse dosyayı kaldırdıklarını belirtti.

Yakın dönemde bir bölgede 25 savcıya toplu bir ceza uygulaması yaptıklarını hatırlatan Aydın, bu ceza uygulamasından bir örnek vererek, "Bir cinsel saldırı dosyasına 8 yıl 7 ay işlem yapılmamış. Yani 8 yıl 7 ay sonra çağıracağınız bir hanımefendiye sorulacak soruyu savcı ya da mahkemenin takdirine bırakıyoruz. Sorun büyük. Sorumsuzlukta bir o kadar daha büyük. Onlarca, yüzlerce dosya işleme tabi tutulmadan rafta bekletiliyor. Biz eğer yarın ve önümüzdeki nesiller için iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak, topluma, tarihe karşı, ahlaki değerlere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemiz adına bir gayret içinde olmalıyız." dedi.

Ali Aydın, meslek örgütü olan barolarda hâkim ve savcı bulunması yönündeki eleştirileri de hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Meslek örgütü olmak bakımından barolarda hâkim ve savcı bulunması gerektiği yönünde eleştiri ve talep var. Tabi ki avukatlık baro meslek örgütü olmasına rağmen demokratik meşruiyet, imaj ve denetlenebilir olması adına hâkim ve savcı arkadaşlarımızın baro yönetim kurulunda temsil edilmelerine prensip olarak karşı değilim. Hatta vatandaştan birilerinin orada yönetim kurulunda bulunması gerektiğine inanıyorum. Orası kamunun kaynaklarını kullanan, hazineden aldığı bir takım imkanlarla mesleki faaliyetlerini yürüten kurumdur."




Cihan