Gezi olayları sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün avukatı Kazım Bayraktar’ın da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında örgüt üyeliği suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Soruşturma dosyasındaki polis fezlekesinde, yasa dışı Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği’nin (TİKB) lideri olduğu öne sürülen Selim Açan’ın geçen yıl hayatını kaybeden avukat babası İbrahim Açan’ın mezarı başında yapılan anma etkinliğine katılmak da örgüt üyeliği suçlamasının delili olarak gösterildi. Soruşturma dosyasında Ethem Sarısülük de şüpheli olarak yer alıyordu. Ancak Sarısülük’ün hayatını kaybetmesi nedeniyle hakkındaki soruşturma düşürüldü.

AVUKATLIK KİSVESİ

Polis fezlekesinde Bayraktar hakkında, 2 Aralık 2013’deki Ethem Sarısülük’ün ölümüne ilişkin duruşmadan sonra yapılan basın açıklamasında yargılamaya ilişkin yaptığı eleştiriler de suçlama konusu yapıldı. Fezlekede Bayraktar’a, “Basın açıklamasına ve protesto eylemine katılan grubu tahrik edici, yargıyı küçültücü, AKP iktidarını aşağılayıcı sözde bilgilendirme amaçlı açıklamalarda bulunarak avukatlık kisvesi altında eyleme katılmak” suçlaması yöneltildi. Yasa dışı TİKB üyesi olmakla suçlanan Bayraktar dün soruşturmayı sürdüren savcı Tekin Küçük’e ifade verdi. Bayraktar ifadesinde, şunları söyledi:

YAŞARKEN AVUKATI DEĞİLDİM

“İbrahim Açan ile 14 yıl boyunca aynı büroda görev yaptım. Ölüm yıldönümünde mezarı başında konuşmalar yaptım. Ethem Sarısülük’ün sağlığında avukatlığını üstlenmedim. Ancak Gezi olayları sırasında ölümü nedeniyle yapılan yargılama sırasında onun ailesinin avukatlığını üstlendim. Ethem Sarısülük adına Ankara Yapı Sanat Evi Derneği tarafından kitaplık açılışı yapılacaktı. Ben bu derneğin davet etmesi üzerine konu Ethem Sarısülük olduğu için programa katılarak bir konuşma yaptım. Ethem Sarısülük’ün ölümü nedeniyle yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda programa katılarak konuşma yaptım. Yaptığım konuşmalarda dava sürecini anlattım.”

SUÇLAMA KOMİK

Bayraktar’ın avukatlığını üstlenen Avukat Saliha Şahin de savunmasında, müvekkilinin hukukçu olduğunu hatırlatarak, “Doğal olarak hukuk işleri uğraşmaktadır. Müdafiliğini üstlendiği kişiler dikkate alınarak örgütün hukuk işleri yürüttüğü yönündeki suçlama komiktir. Müvekkil hakkında takipsizlik kararı verilmesini talep ediyorum” dedi.


Mesut Hasan BENLİ / Hürriyet