Savcılar, HSYK tarafından tayin edilirken bir kısmı da başsavcılıkların yeni görevlendirmeleriyle ‘pasif’ göreve çekildi. Neredeyse karar aşamasına gelen birçok kritik soruşturma yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası özel yetkili mahkemelerin apar topar kaldırılması ile sekteye uğratıldı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yapılan tayinler ve başsavcılıkların yeni görevlendirmeleriyle birlikte yargıda ‘cadı avına’ dönüşen uygulamalar sonucunda savcılar pasif görevlere sürgün edildi.

KOZMİK ODA’DAN ALINDI

 Bu nedenle netice alınması beklenen soruşturmalar yeniden ele alınacak.Kozmik oda, 28 Şubat, fail-i meçhul, Atabeyler ve DHKP/C’ye yönelik önemli soruşturmaları yürüten savcı Mustafa Bilgili, sahtecilik ve dolandırıcılık bürosuna atandı. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kasetiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcı Yıldırım Bayyurt da genel soruşturma bürosuna atandı. Bayyurt’un yürüttüğü soruşturmalar arasında yolsuzluklara ilişkin geniş çaplı operasyonlar da bulunuyor.

TENZİL-İ RÜTBE İLE GİTTİ

KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı talimatla ifadeye çağıran, 12 Eylül ve 28 Şubat darbelerine ilişkin iddianameleri mahkemelere sunan TMK eski Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen de HSYK tarafından İzmir’e tenzil-i rütbe ile sürgün edildi.

Yolsuzluk savcıları büroya atandı

Ankara’da Kamu İhale Kurumu’ndaki (KİK) yolsuzluk ile Yüksek Hızlı Tren yolsuzluğu gibi soruşturmaları yürüten Hakan Büyükabacı da sahtecilik ve dolandırıcılık bürosuna atandı. Spor Federasyonları’nda yolsuzluk soruşturmasını yürüten Savcı Ömer Faruk Tezel de bu bürodan alındı.

Özal davası sil baştan

 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a otopsi yaptırarak bir ilke imza atan Kemal Çetin de genel soruşturma bürosuna atandı. Çetin, Özal’ın Adli Tıp Kurumu’nca naaşından alınan örneklerin imha edilmemesi talimatını vermişti.

Dosya gitti örgüt düştü

 Dikkat çeken bir diğer değişiklik ise Memur Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu iken bu bürodan el çektirilip ardından Konya Başsavcı Vekilliği’ne gönderilen Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’la ilgili.

TERFİ EDENE KPSS DOSYASI VERİLDİ

17 Aralık sürecinden sonra Sakınan’dan alınan KPSS dosyası, Deniz Feneri e.V davasını aklayan savcı olarak da bilinen ve sonrasında Başsavcı Vekilliği’ne terfi ettirilen Veli Dalgalı’ya verildi.

 Dalgalı, Deniz Feneri soruşturmasında aralarında İsmail Karaman ve Zahit Akman’ın da bulunduğu şüphelilere yönelik ‘örgüt’ suçlamasını ortadan kaldırmıştı.

Öz Bolu’ya, Akkaş Tekirdağ’a sürüldü

 Yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­sı­nın ar­dın­dan ta­yin edi­len sav­cı­lar ara­sın­da Er­ge­ne­kon so­ruş­tur­ma­sı­nı baş­la­tan Ze­ke­ri­ya Öz de yer al­dı. Öz Bü­yük Yol­suz­luk ve Rüş­vet so­ruş­tur­ma­sın­da­ki ko­or­di­ne yet­ki­si alı­na­rak Ba­kır­köy Baş­sav­cı Ve­kil­li­ği­’ne atan­dı ar­dın­dan ten­zil-i rüt­bey­le Bo­lu­’ya düz sav­cı ola­rak gön­de­ril­di.

KO­RU­MA­LA­RI ALIN­DI

 Yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­sı­nı yü­rü­ten sav­cı Mu­am­mer Ak­kaş da sür­gün­den na­si­bi­ni al­dı. Ak­kaş ön­ce dos­ya­dan el çek­ti­ril­di ar­dın­dan ka­rar­na­mey­le Te­kir­da­ğ’­a atan­dı. As­ke­ri Ca­sus­luk ve Er­ge­ne­kon gi­bi önem­li so­ruş­tur­ma­la­rı yü­rü­ten İs­tan­bul Baş­sav­cı Ve­ki­li Fik­ret Se­çen de Geb­ze­’ye ten­zil-i rüt­bey­le düz sav­cı ola­rak gön­de­ril­di. Öz, Se­çen ve Ak­ka­ş’­ın ko­ru­ma­la­rı ve araç­la­rı da ge­ri çe­kil­di. 

DA­VA DOS­YA­SI MA­RA­Ş’­A

 ÖY­M’­le­rin ka­pa­tıl­ma­sıy­la Ma­lat­ya TMK 10. mad­de­siy­le gö­rev­li Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı Ve­kill­ği ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len so­ruş­tur­ma­lar da da­ğı­tıl­dı. Bü­yük Bir­lik Par­ti­si es­ki Ge­nel Baş­ka­nı Muh­sin Ya­zı­cı­oğ­lu­’nun ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği he­li­kop­ter ka­za­sıy­la il­gi­li so­ruş­tur­ma Ma­lat­ya­’dan Kah­ra­man­ma­raş Ad­li­ye­si­’ne gön­de­ril­di. So­ruş­tur­ma­yı de­rin­leş­ti­ren sav­cı­lar da ge­nel so­ruş­tur­ma bü­ro­la­rın­da gö­rev­len­di­ril­di.

ASELSAN soruşturmasına 4. savcı

2006 yılında hayatını kaybeden ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen’in şüpheli ölümüne ilişkin soruşturma dosyası da savcı çıkmazına girdi.
 6 yıl sonra ikinci kez olay yeri incelemesi yapan ve soruşturmanın sonuna gelen savcı Murat Demir de HSYK tarafından Memur Suçları Soruşturma Bürosu’ndan alınarak Sincan Adliyesi’nde görevlendirildi.

BAŞKA GÖREVE VERİLDİ

Demir’in HSYK tarafından başka bir göreve tayin edilmesiyle birlikte soruşturmaya dördüncü savcı atandı. Sona gelinen dosyada savcı değişimiyle birlikte başa dönüldü.


GÖKHAN ÖZDAĞ - BUGÜN GAZETESİ