Deniz Feneri e.V soruşturmasında savcıların görevden alınması süreci ve görevlendirilen müfettişlerin raporları sonrasında yapılan oylamalarla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıkıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'in üç savcıyı görevden almadan önce, birçok kez "dosyayı bırak" telkininde bulunduğu, savcıların bunu kabul etmemesi üzerine, görevden alma işleminin gerçekleştiği iddia edilirken, HSYK tarafından görevlendirilen müfettişlerin hazırladığı raporlarda, kovuşturma isteğine önümüzdeki hafta karar verileceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, savcılar hakkındaki kovuşturma isteğindeki oylamada 3'e karşı 3 oy çıktığı için sonuç alınamadı. Önümüzdeki hafta toplanacak olan kurul, kovuşturma talebinde oy çokluğu olan 4'ü buluna kadar oylamasına devam edecek.
 

Son savunma kararı 4'e karşı 2 oyla alındı

Deniz Feneri e.V. Derneği'nin Türkiye ayağıyla ilgili soruşturmayı yürüten 3 savcı için RTÜK eski Başkanı Zahit Akman ve Kanal 7 yöneticisi Zekeriya Karaman'ın Avukat Yıldız'ın şikayet dilekçesi sonrasında HSYK müfettiş görevlendirmişti. 5 Eylül tarihli müfettiş raporunda savcılar, şüphelilerin ortağı oldukları şirketlerin malvarlıklarına el koyma kararı alınmamasına karşın, mahkeme kararının bir bölümünün üstünü kapatarak şirketlere kayıtlı mallara da el konulmasını sağlamakla suçlanıyor. Avukat Hakan Yıldız'ın şikâyetine konu olan kısmı yerine tüm dosyayı incelemeyi tercih eden müfettişlerin hazırladığı raporda, "Sorumluluğu gerektirebilecek bir kısım hukuka aykırılıklar tespit edildi" değerlendirmesi yer aldı. HSYK Müfettişleri, "yargının itibarı zedelendiği" için soruşturmanın selameti açısından üç savcının geçici olarak Ankara dışında bir yargı alanında görevlendirilmesi yönünde görüş bildirdi. Müfettişlerin, "geçici tedbir talebinin" reddedilmesinin ardından HSYK 2. Dairesi'de yapılan görüşmede 2 üyesinin savunma alınmasına gerek olmadığı yönünde görüş bildirdiği öğrenildi Üç savcı hakkında, son savunma yapmaları istendi.
 

4. oy sonucu belirleyecek

Üç savcı hakkında dava açılıp açılmaması (kovuşturma) konusu ise önümüzdeki hafta netleşecek. Savcılar hakkında kovuşturma açılması talebi HSYK'nin 2. Dairesinde yapılan oylamada oy çokluğu sağlanamadı ve oylama 3'e 3'te kaldı. Edinilen bilgiye göre, önümüzdeki hafta kurul toplanarak kovuşturma talebini yeniden ele alacak. Kurul üyelerinden birinin kararını değiştirmesi savcıların durumunu etkiyecek. Kovuşturma talebi dairenin çoğunluğunu oluşturan 4 üyenin kararıyla reddedilirse savcıların durumu idari olarak değerlendirilecek. Bu durumda savcılar hakkında, "uyarma, kınama, kıdem durdurma, görev yeri değiştirme veya meslekten men" gibi cezalar ele alınacak. Çoğunluğun oyu dava açılması yönünde olursa 3 savcı hakkında "sahtecilik" suçlamasıyla dava açılacak. Savcıların Yargıtay'da yargılanmalarına başlanacak. Dava açılırsa HSYK'nin vereceği idari karar için davanın sonucu beklenecek.


Anka