Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanan Kayasu, görevine başlamak için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Ergenekon hâkim ve savcılarının tartışıldığı HSYK'nın yaz kararnamesinde gündeme alınmayan başvurunun, hâlâ çıkmayan güz kararnamesinde ele alınması bekleniyor.

"İddianame yüzünden başıma gelecekleri bildiğim için emekliliğime yakın hazırladım." diyen Sacit Kayasu, yeniden savcılık görevine döneceği günü heyecanla bekliyor. Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ihraç kararından sonra AİHM'ye müracaat eden Sacit Kayasu, davayı kazandıktan sonra 25 Şubat 2009 tarihinde mesleğe geri dönmek için Adalet Bakanlığı'na, verilen cezaların kaldırılması için de HSYK'ya dilekçe verdi. "Normalde iki ay içinde cevap vermeleri gerekirdi." diyen Kayasu, yaklaşık bir yıldır cevap bekliyor. Geçtiğimiz ekim ayında Ankara'ya gidip Adalet Bakanlığı müsteşarı ile görüşen Kayasu'ya, "Yaz kararnamesinde Ergenekon savcıları gündemi çok meşgul ettiği için senin müracaatını gündeme alamadık. Güz kararnamesinde gündeme alacağız." cevabı verilmiş. Kayasu, "En geç aralık ayında çıkması gereken güz kararnamesi de hâlâ çıkmadı. Duyduğum kadarıyla yine Ergenekon savcıları gündemdeymiş. Onun için gecikiyormuş. Eğer öyle bir şey varsa bizimki yine ertelenebilir. Bu; diğer savcıları da, hâkimleri de, beni de mağdur edecek bir durum. Bir sürü tayin bekleyen var, yalnız ben beklemiyorum ki. Tayin çıkınca kış ortasında taşınmak zorunda kalacaklar." dedi.

AVUKATLIK İÇİN DE BEKLEMEDE

Sacit Kayasu, Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın ardından İstanbul Barosu'na da avukatlık yapmak için müracaat etmiş, İstanbul Barosu da başvurusunu reddetmişti. İstanbul Barosu'nu haksız bulan Türkiye Barolar Birliği'nin kararının ardından Sacit Kayasu, avukatlık yapabilmek için iki aylık yasal sürecin dolmasını bekliyor. Adalet Bakanlığı, 19 Ocak 2010 tarihine kadar dava açmazsa Sacit Kayasu İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık yapabilecek.

Sacit Kayasu, Adana cumhuriyet savcısı iken 12 Eylül darbesinden dolayı Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle 3 yıl açığa alınmıştı. Daha sonra Kasım 2003'te HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti. Hukuk mücadelesi başlatan Kayasu, konuyu AİHM'ye taşımış, mahkeme Kasım 2008'de eski savcıya haksızlık yapıldığı gerekçesiyle göreve iade edilmesini istemişti. HSYK'nın daha önce ihraç ettiği eski savcıların göreve dönüş yolunu açan AİHM kararını Anayasa'ya rağmen dikkate almayan HSYK'nın Kayasu'nun savcılığa dönme taleplerini 5 aydır cevaplandırmadığı ortaya çıkmıştı. Anayasa hukukçularına göre hem HSYK hem baroların AİHM kararından sonra avukatlık, savcılık gibi haklarını Kayasu'ya iade etmesi şart. Aksi takdirde Türkiye'nin AİHM nezdinde yeni davalar ve yeni tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. ZAMAN