Mersin, Osmaniye, Kilis, Hatay, Gaziantep ve Adana Baro Başkanlarının söz Kilis Baro Başkanı Avukat Muammer Fazlıağaoğlu, TBB Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Haşim Mısır, Çalıştaya evsahipliği yapan Gaziantep Baro Başkanı Avukat Bektaş Şarklı, katılımcılara hoşgeldiniz konuşmasının ardından Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Avukatlık Kanunu Tasarısı ile ilgili önemli açılımlarda bulundu. Çıtırık konuşmasında, yeni Avukatlık Yasa Taslağı üzerinde eleştiriler getirdi.
Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık. Gaziantep Barosu ev sahipliğinde yapılan 'Avukatlık Kanunu Yasa Tasarısı' konulu çalışytaydaki sunumuyla uzun süre alkışlandı. Avukat Çıtırık, 'Savunma mesleğinin, özüne, ruhuna aykırı bu tasarıyı kabul etmiyoruz' dedi.

Mesleğin bitim noktasına geldiği günlerden geçildiğini belirten Av. Çıtırık, 'Bizler, nasıl mücadele veririz. Nasıl bir irade sergileriz? Yargı kararları ve yasal düzenlemelerle maalesef geçim derdine düşürüldük. Toplumsal ihtiyaçları dikkate almayan Torba yasalarla karşı karşıya bırakıldık. Eski Roma'daki Torba Yasa yöntemi meclisimizde kural haline getirildi. Yasanın 76, 95 ve 110. maddelerindeki yetkiler (İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü  Savunmak) sadece TBB ve Barolara verilmiştir. Savunmayı olsa da olur olmasa da olur şeklinde gören siyasi iktidarın ülkeyi yönettiği dönemde Avukatlık Kanununun çıkmasını istemeli miyiz ? istememeliyiz?' şeklide değerlendirdi. Bu dönemde İstanbul Barosu'nun yargılandığını, avukatların Soma'da nasıl darp edildiğini, avukatların intikam alırcasına kan ve kıl örneklerinin alındığını anımsattı. Avukat Çıtırık devamla; '' Avukatların üstlendikleri dosyalardan dolayı yargılandıklarını bu dönemde gördüklerini, Havana, TURİN kurallarına rağmen devlet avukatlara karşı buradaki yükümlülüklerini yerine getirememektedir. Siyasi iktidar bu taslak ile avukatların istediği hiçbir şeyi yapmayacağını göstermektedir. Taslak TBB ve Baroların görüşü alınmadan hazırlanmıştır. Taslak mesleği nasıl ticarileştirileceğine hizmet etmektedir. Reklam yasağı ve rekabet yasağının kaldırılmasına karşıyız. Bankaların, kamu kuruluşlarının taahütüne aykırı Avukatlık Sözleşmelerine karşı barolar neler yapmıştır. Mesleğin özüne, ruhuna aykırı durumları yasalaştırmayı içeren Taslak ile karşı karşıyayız. Avukatlık şirketlerine karşıyız. Yabancı hukuk bürolarının hukuki güvenceleri istediği bir dönemdeyiz. Anadolu Avukatlığını bitirecek bir düzenleme ile mücadele etmek biz baroların boynunun borcudur. Trafik kazalarından doğan davalarda trafik polisinden başlayıp avukatlara uzanan bir saadet zinciri ile karşı karşıyayız. Bu tür davalarda muvazaalı yoldan alacak devralındığını görmekteyiz. Sigorta davalarında avukat ile temsil zorunluluğu getirilmelidir'' dedi.

'STAJ KREDİLERİ BURSA ÇEVRİMELİDİR'
Avukat Çıtırık, Stajyer avukatlara kredi verilmesi ve yal güvence sağlanması gerektiğine işaret etti.  Geçim derdine düşen genç avukatların çıkmaz sokaklara girmesine engel olunmasını istedi.  Avukat Çıtırık, “Türkiye'de 2800'ün üzerinde genç avukat staj dönemindeki kredileri ödemediği için levhadan silinme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Barolar staj kredisinin tahsili için kurulmuş örgütler değildir. staj kredisi bir an önce bursa çevrilmelidir. TBB ve Barolar Avukatlık Şirketini değil birden fazla avukatın aynı çatı altında çalışmasını örgütlemeli ve desteklemelidir. Bizi diğer meslek örgütlerinden farksız hale getirmeye çalışan ve hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma ve yetki ve görevimizi sadece meslek kurallarını savunmaya indirgemeye çalışan anlayışı doğru bulmuyorum'' dedi
Avukat Çıtırık,  bir özeleştiri de yapmaktan geri kalmayarak, bazı baroların geçmiş dönemde servis tutarak hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik sınavın kaldırılması için meclise teklif götürdüğünü belirtti. Anayasa Mahkemesinin sınav konusundaki kararını yıllar geçmesine rağmen hala yerine getirmemektedir. Avukatlık sınavının hazırlanması ve yönetiminde TBB ve Barolar etkin rol oynamalıdır. Avukatlık sınavının her aşamasında TBB ve Barolar yer almalıdır.' şeklinde konuştu.