İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Tuskan, Diyarbakır'da bir tecavüz davasında verilen "saygın tutum" indirimine dair CNN TÜRK yayınında değerlendirme yaptı. CNN TÜRK'te Başak Şengül'ün sunduğu canlı yayın kuşağına telefonla bağlanan Av. Tuskan, saygın tutumun ne olduğunu ve ne zaman uygulandığına da açıklık getirdi.

Avukat Tuskan, saygın tutumun, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 62. maddesine göre, "fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis cezası verildiğini yani hafifletilmesi olduğu" bilgisini verdi. 

Tuskan takdiri indirim nedeni olarak da "failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki iş ve yargılama sürecindeki davranışlarının" sıralanabileceğini ifade ederek, "Burada saygın tutum nedeni iyi hal olarak değerlendirilmesi hukuka aykırı bir tutum. Saygın olmak... Zaten fail mahkemeye karşı saygılı olmak durumunda, saygılı olmadığı taktirde bu cezalandırılır, mahkeme bununla ilgili suç oluşturup buna müdahale edebilir" dedi. 

"Bu indirimi kabul etmek mümkün değil"

Bu suçla ilgili temel sorunun iyi hal indirimi olduğuna dikkat çeken Tuskan, "Bunlarla ilgili iyi hal indirimi yapılmaması gerekiyor. Bizim baro olarak bir çalışmamız var. Duruşma sırasındaki iyihalin değerlendirilmesi hukuka aykırı, bu zaten yasaya göre böyle, herkes mahkemeye saygılı olmak durumunda ama geçmişinde suç işleyip işlemediği veya nasıl bir insan olduğunun değerlendiriilmesi önemli olabilir, bunlar indirim nedeni olabilir... Ama mahkemeye cevap vermedi, çok saygılı oldu diye bir indirimi kabul etmek mümkün değil..." diye konuştu. 

"Ruh sağlığı nasıl bozulmasın?"

Avukat Tuskan, Şengül'ün, mağdurun ruh sağlığının bozulmadığına dair heyet raporuyla ilgili sorusunu da şöyle yantladı: 

"Ruh sağlığı nasıl bozulmasın? Bu konuda nasıl bir değerlendirme yapılmış? Belki o an için olayın şokundan normal davranışlar sergilediği görülebilir ama hayatının başka bir devresinde bunun tesirine girebilir, bunun değerlendirilmesi çok yanlış. Bir çocuğun başına taşla vurularak tecavüz edilmiş, çocuğun çocuk doğurmasına sebep olunmuş, yasal olarak bunların yeniden düzenlenmesi gözden geçirilmesi gerekiyor..."