Akyel’e “Büyükelçi olarak atayalım, Sayıştay Başkanlığı’ndan ayrıl” önerisinin götürüldüğü iddia edildi. Sayıştay denetçilerinin 2011 yılına ilişkin hazırladığı 132 raporun Meclis’e gönderilmemesine ilişkin düzenleme büyük tartışma yaratmıştı. Bu konuda 2013 yılı Aralık’ta mahkeme, “Raporlar Meclis’e gitmeli” yönünde bir karar aldı. Sayıştay ise “Elimizde rapor yok ki gönderelim” yanıtını verdi. 2013 yılında çıkarılan bir torba kanunla denetim yetkisinin kısıtlandığını açıklayan Sayıştay, denetim raporlarını Meclis’e sunmamıştı. Söz konusu yasanın Anayasa Mahkemesi’nce iptalinden sonra ise ilk kez geçen ekim ayında Sayıştay 2012 yılına ilişkin hazırladığı denetim raporlarını Meclis’e gönderdi. Ancak raporların büyük bölümünün ‘denetlenen kurum mali bilgileri vermediği için denetim yapılamadığı’ saptamasından ibaret olması, ‘kamu fiilen denetimsiz’ tartışmasına neden oldu. Aralık ayında Resmi Gazete ’de yayımlanan bir değişiklikle de kamu kurumlarının mali tablo ve bilgi vermemesi süreci 3 yıl daha uzatıldı.

Görev değişikliği

 Tüm bu tartışmaların merkezinde olan Sayıştay Başkanı Recai Akyel içinse kulislerde “Her an büyükelçi olarak görevini bırakabilir” iddiası dolaşıyor. Yasaya göre Sayıştay Başkanı Meclis tarafından seçiliyor. Görevden alınmaları ise TBMM Başkanı’nın önerisi üzerine TBMM üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun gizli oyu ile mümkün olabiliyor. Bu yasal prosedür nedeniyle de Akyel’e görevi bırakması için ‘yurtdışı görevi’ teklifi götürüldüğü ifade ediliyor.

Geriye dönük karar var

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Sayıştay Başkanı Recai Akyel’le ilgili yeni bir iddiayı gündeme taşıdı. Meclis’e sunulan Sayıştay denetim raporlarından yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin birçok denetim bulgusunun çıkarıldığını belirten Hamzaçebi şöyle konuştu: “Sayıştay Başkanı Recai Akyel, TBMM’de ‘Rapor Değerlendirme Kurulu denetim bulgularının rapor eklerinden çıkarılmasına karar verdi’ bilgisini verdi. Ancak, gerçeğin Sayıştay Başkanı’nın söylediğinin tam aksine olduğu ortaya çıktı. Kurulun bu yönde bir kararı yok. Sayıştay üyelerinin Sayıştay Başkanı’na, beyanlarının gerçeği yansıtmadığını hatırlatmaları üzerine, TBMM’ye ‘gerçeğe aykırı beyanda bulunma’ suçlamasıyla karşılaşacağı kaygısına kapılan Sayıştay Başkanı, geriye dönük bu yönde bir karar alıp üyelere gönderdi. Ancak Kurul üyeleri Nükrettin Parlak ile Bekir Aydınlı, bu karara bir buçuk sayfalık şerh düşünce, başkanın girişimi fiyaskoyla sonuçlandı.”


Haber: HACER BOYACIOĞLU / Radikal