Teşkilat Kanunu'nda yapılan değişiklikle kurumun görev alanı ve yetkileri genişletildi. Bakanlıkların bütün kurumlarının yanı sıra askerî kuruluşlar ve orduevleri de artık Sayıştay denetimine açılıyor. Sayıştay, bu yeni döneme hazırlık için Denetim Akademisi kuruyor.

Kurum bünyesinde görev yapan 850 civarında denetçinin yanı sıra bünyeye yeni dahil edilecek denetçi yardımcıları da eğitimden geçirilecek. Yeni görev sahasına girecek kurumlarla ilgili mevzuat da denetçilere aktarılacak. Akademi, Sayıştay dışındaki diğer tüm kurumlardaki denetim birimlerine de eğitim verecek.

Sayıştay, 2012-14 strateji bildirgesinde, "Kamu iç ve dış denetçilerinin eğitim ihtiyacını gidermek ve denetim kalitesini geliştirmek amacıyla bir denetim akademisinin kurulması yerinde olacaktır." deniliyor. Bu amaçla kurulacak olan akademide uzmanlık programları, seminer, sempozyum ve konferanslar düzenleneceği bildiriliyor. Ayrıca kamunun ihtiyaçlarına uygun olarak mali mevzuatın geliştirilmesi, bu yönde araştırmalar yapılması, yayınlar yapılması ve uluslararası denetim örgütleriyle işbirliği geliştirilmesi de öngörülüyor.

Geçtiğimiz yıl 19 Aralık'ta çıkan 6085 sayılı Sayıştay Kanunu, klasik denetim yapısını değiştirdi. Daha önce denetimler yargı esaslıydı, TBMM adına çalışmasına rağmen Meclis'e rapor sunmuyordu. Artık bütün kamu kuruluşlarının yıllık denetim raporları Meclis'e sunulacak. Fakat bu raporların TBMM'de nerede görüşüleceği henüz belli değil. Ayrı bir ihtisas komisyonunun kurulacağı belirtiliyor.

Raporlar görüşülürken ilgili bakan, söz konusu kurumun üst yöneticisi ve Sayıştay başkanı ya da yardımcısı da komisyonda hazır bulunacak. Böylece hem daha şeffaf bir denetim sürecinin önü açılacak hem de muhtemel itirazlar komisyonda görüşülecek. Bunun yanında, daha önce kurumlar sadece mali yönden inceleniyordu.

Artık idari yönden de bakılacak. Sadece saymanlık bazında değil kurumsal bazda da denetim yapılacak. Ayrıca Sayıştay'ın örgütlenme yapısı da yeni döneme uygun olarak değişti. Biri idari işlerden, diğeri de denetimden sorumlu 2 başkan yardımcılığı getirildi. 24 denetim, 9 da destek grubu kuruldu. Her grupta 20 civarında denetçi yer alıyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) geçtiğimiz yıl lağvedilmiş, buradaki müfettişler de Sayıştay'a aktarılmıştı.


TRT HABER