197 üyenin oyunu olarak Hasan Gerçeker'den boşalan Yargıtay Başkanlığı koltuğuna oturan Nazım Kaynak makamında gazetecileri kabul etti. Yargıtay Başkanlığına seçilmesi nedeniyle çok heyecanlı ve bütün duygularının en üst noktasında olduğunu söyleyen Kaynak, "Yargıtay 143 yıldır adalet dağıtımıyla ilgilenen bir müessese. Adalet dağıtımını da biz objektif şekilde yapmak üzere burada bulunuyoruz. Adalet dağıtımını yaparken insan haklarına saygılı demokratik ilkelere bağlı Atatürk ilkelerine ve inkılaplarına bağlı olarak bu işi yürütüyoruz. Ulu Önderin göstermiş olduğu yolda çağdaş hukuk seviyesine çıkmak için çaba harcıyoruz. Bütün bu çabamız Yargıtay'ın daha ileriye götürülmesi ülkemize daha yararlı olmasıdır" dedi.

Yargıtay'ın yaptığı hizmetin millet adına olduğunu belirten Kaynak, millet adına yargı hizmeti yaptıklarını belirtti.


Arkadaşların sevgisindendir

Seçimde yeni üyelerin "blok oy" kullandığının hatırlatılması üzerine Kaynak, "Seçim bittikten sonra bizde yeni bir sayfa açılır, beyaz sayfa açılır. Bütün arkadaşlarla beyaz bir sayfa açılmıştır. Hep beraber yargı hizmetini götüreceğiz" dedi.

Uzun bir aradan sonra ilk kez bir başkanın ilk turda seçildiğinin sorulması üzerine Kaynak, "Arkadaşların sevgisindendir" dedi. 30 senedir Yargıtay'da görev yaptığını belirten Kaynak, Tetkik Hakimliği, üyelik, Daire Başkanlığı yaptığını hatırladı.

Yargıtay Başkanı seçilmeyi bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Kaynak, "30 senedir görev yaptığım bu yerde arkadaşlarımın bana teveccühü ve sevgilerinden dolayı bunu bekliyordum. Kısa zamanda da sonuçlandı. Yargı hizmetini daha hızlı götürmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni üyeler ile eski üyeler arasında dosya incelemesi sırasında tartışma yaşandığına yönelik basına yansıyan haberlerin hatırlatılması üzerine Kaynak, yeni üyeler ile eski üyeler şeklinde bir ayrım yapılmadığını kaydetti. Kaynak, "Yeni üyeler de bu kurumun bir üyesi oldu. Hepsi eşit oldu. Biz bu arkadaşlarla birlikte bir bütün halinde yargı hizmetini en ileri seviyeye götüreceğiz" dedi.


İş yükünü 1-2 senede eritmeye çalışacağız

Bir gazetecinin Yargıtay'ın ağır iş yükünü anımsatması üzerine Kaynak, "Yargının yükü ağır ama biz bu yükün altından kalkacağız, çalışmamızla kalkacağız. Siyasi irade de yargıda bir değişiklik yaptı. Anayasa'da bir değişiklik yapıldı. Referandum yapıldı. Yeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu teşekkül etti. Bunlar yeni üyeler seçtiler, seçilen bu üyelerle bu iş yükünün altından da kalkmaya çalışacağız. Biz bu iş yükünün altından da kalkmaya çalışacağız. İnşallah çok kısa zamanda 1-2 sene içerisinde bütün dosyaları eritmeye çalışacağız" diye konuştu.

 

Atatürk'ün başlattığı hukuk devrimleri öncülüğünde...

Kaynak, yaptığı yazılı açıklamada, Yargıtay Başkanlığının onurunun yanında getirdiği sorumluluğunda bilincinde olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

''Büyük Önder Atatürk'ün başlattığı hukuk devrimlerini çağdaş ülkelerin hukuk düzeylerini yakalama yolunda ilerletmek en başta gelen görevimiz olacaktır.

Büyük Genel Kurulun üzerime yüklediği bu ağır yükün sorumluluğunun bilinciyle, toplumun adil, tarafsız ve hızlı yargı beklentisini karşılamak için yeni ve güçlenmiş yapımızla bu ağır yükün altından kalkmak amacıyla var gücümüzle çalışacağımıza inancım tamdır.

Bu vesileyle, böylesine onurlu ve ağır sorumluluk gerektiren görevi şahsıma tevdi eden değerli meslektaşlarıma teşekkür eder, bugüne kadar Yargıtaya hizmeti geçmiş olanlara da şükranlarımı sunarım.''

 

Erdoğan'dan tebrik telefonu

Başbakan Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı'na yeni seçilen Nazım Kaynak'ı telefonla arayarak yeni görevine seçilmesinden dolayı kutladı ve çalışmasında başarı dileklerini iletti.

 

"Sınıf arkadaşım, Çok mutlu oldum"

Doğu ve Güneydoğulu iş adamlarıyla Holiday Inn Otel'deki kahvaltıda bir araya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konuşmasında, Yargıtay Başkanlığına Kaynak'ın seçildiğinin biraz önce kahvaltıda kendisine haber verildiğini ifade etti.

''Hasan Gerçeker'in görev süresi dün bitti, bugün sabah yapılan birinci turda, benim güzel kardeşim, sınıf arkadaşım Nazım Kaynak, Yargıtay Başkanı oldu. Çok mutlu oldum'' diyen Arınç, şöyle devam etti:

''Kahramanmaraşlı, yurtta beraber kaldığımız, her şeyinden emin olduğum pırıl pırıl bir Anadolu delikanlısıdır. Yıllardır Yargıtayda idi zaten. Haberciler haber almıştır da 'kimdir bu adam' diye merak ediyordur. Benim sınıf arkadaşım... 6. Hukuk Dairesinde, Hukuk Genel Kurulunda çalışmış... Hepsi birbirinden kıymetli ama birinci turda arkadaşlar... Hasan Gerçeker 60. turda seçilmişti. Ve telefon dinleme kayıtlarına düştü bir ara 'Ne olur bir oy bir oy, bir oy' diye bir yerler harekete geçiriliyordu. Çok şükür, birinci turda...''


AA/ANKA