YARSAV Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Yargıtaya ve Danıştaya daireler kurulması ve üye sayısının arttırılmasına ilişkin yasanın onayının ardından Yargıtay ve Danıştay üyelik seçimi sürecinin başlatıldığı ifade edildi.

Yaklaşık 200 yargıç ve Cumhuriyet savcısı hakkında iki yılı aşkın süredir devam eden disiplin soruşturmalarının kurulda bekletildiğinin anlatıldığı açıklamada, haklarındaki soruşturma nedeniyle HSYK'ya üye adayı olma hakkını kaybeden hakim ve savcıların durumlarının Adalet Bakanı'nın gündem belirlemedeki mutlak yetkisi ve engellemesi nedeniyle görüşülemediği ileri sürüldü.

Aralarında yüksek mahkemelere seçilebilme yeterliliğine ulaşmış ve birinci sınıfa ayrılabilmesi için soruşturmaların tamamlanmasını bekleyen çok sayıda yargıç ve cumhuriyet savcısının, bu nedenle Yargıtay ve Danıştay üye adayı olma haklarını kullanamayacaklarını öğrenmiş bulunmaktadırlar.

Yargıçlığın bir kariyer mesleği olduğu ve her meslektaşın yüksek yargıda görev alma konusunda beklentilerinin olmasının doğal olduğuna işaret edilen açıklamada, ''Uzun süredir bekletilen bu soruşturma dosyaları yargıcın geleceği açısından hesaba katılmayan, ülkemizde de yargı yerlerince hukukun genel ilkeleri arasında kabul edilmeye başlanan 'Haklı Beklenti' olgusunu zedelemekte, telafisi mümkün olmayan ağır bir mağduriyet riski taşımaktadır'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ''Tamamen kendi iradeleri dışında gelişen nedenlerle ötelenerek gündeme alınmayan soruşturma dosyaları bugün bir ön sorun olarak ele alınmalı ve yüksek yargıya üye seçiminden önce ve ivedilikle sonuçlandırılmalıdır. Aksi bir durum, zaten objektiflik konusunda derin kuşkular yaratan bu seçim sürecini daha da adaletsiz kılacaktır'' görüşü bildirildi.


AA