Geçen yıllarda olmamasına rağmen bazı barolar, avukatlık stajını başlatmak için bu yıl aldıkları kararla 'kaydiye' adı altında 700-800 liraya kadar ücret talep ediyor. Barolar Birliği ise bütçelerin barolar tarafından hazırlandığını belirtiyor.

MESLEĞİN BAŞINDA

Her ne kadar barolar tarafından devletten kendilerine bütçe ayrılmadığı ve kendi bütçelerini oluşturmaları gerektiği savunması yapılıyorsa da uzun bir öğrencilik maratonu sonrası henüz mesleğin başında olan ve resmi olarak ücretli bir işte çalışması yasak, aynı zamanda staj süresince çok cüzi ücretler karşılığında çalışmak zorunda olan ve yine meslek hayatı boyunca baroya aidat ödemek zorunda olan genç avukat adaylarına, tekel durumunda olan baroların bu şekilde bir yaptırım uygulaması hakkaniyete ne kadar uyuyor.  

Bu konuyla ilgili Tekirdağ Barosu'na karşı açılmış ve sonucunda, baro tarafından alınan ücretin iadesi kararı verilmiş bir dava da mevcut. (Haber için tıklayınız)

'HUKUKİ DAYANAK BULAMIYORUM'

hukukihaber.net'e ulaşan genç bir avukat adayı, 'Barodan talep edilen 'kaydiye' ücretine hukuki bir dayanak bulamıyorum' diyerek tepkisini dile getirdi.

Barodan aldığı 'Staja Başlangıç Belgeleri' içerisinde 700 TL Staj Kaydiye Ücreti talep edildiğini görünce şaşkına döndüğünü belirten avukat adayı, "İki yıl önce stajını başlatan, şu an avukat olan bir arkadaşımdan o dönemde yalnızca pul-harç gibi giderler için 70 lira alındığını ve bunun da vergi dairesine yatırıldığını öğrendiğimde soluğu baroda aldım, ancak itiraz edeceğimi söylediğim baro görevlileri yapılan itirazların reddedildiğini söyleyerek vazgeçirme çabası içerisine girdi. Ayrıca baro yazı işlerinden ilgili miktarın neye istinaden talep edildiğine ilişkin bir belge talep ettim. Ancak bu talebim olumsuz karşılandı." dedi. (hukukihaber.net)



Söz konusu ücret baronun internet sitesinden de talep ediliyor.