Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve stj. avukatların katılımıyla Mersin Barosu Eğitim Hizmetleri Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün süren ‘Adalet Sisteminde Çocuk’ konulu eğitim çalışması kapsamında; 2. Çocuk Mahkemesi Sosyal Hizmet Uzmanı Mehmet Yarıkkaya, ‘çocukla görüşme iletişim teknikleri’, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yrd. Av. Kamil Ekinci, ‘suça sürüklenen çocuk vakası’, TBB Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Burcu Düzen , ‘mağdur çocuk vakası’ , 1. Çocuk Mahkemesi Sosyal Hizmet Uzmanı Hamdi Demirel ise, ‘korumaya muhtaç çocuk, ÇKK kapsamında uygulanan tedbirler ve sosyal inceleme raporları’ konularında sunum yaptı. Eğitim çalışmasında stajyer avukatların interaktif katılımı ile kaynaşma, gözlemleme sağlanarak farkındalık oyunları oynandı ve vakalara ilişkin canlandırmalar yapıldı.

YEŞİLBOĞAZ: “AMACIMIZ MESLEKTAŞLARIMIZI DAHA ETKİN VE YETKİN KILMAK”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, önceliğimiz ve toplumumuzda önemli bir konu olan çocukların adalet sistemindeki yeri ile ilgili ilk eğitim çalışmasını düzenlediklerini söyleyerek, “Bu eğitim çalışması sonunda sertifika alan tüm meslektaşlarımız önümüzdeki süreçte çocuk suçlarına ilişkin CMK atamalarında özel görevlendirilecektir. Bu bilgilerle donanın. Meslek hayatınızda çok işinize yarayacak. Çocuk adalet sistemi konusunda çok ciddi anlamda bir boşluk var. Bu boşluğu hukukçuların doldurması gerekiyor. İstismara uğrayan, şiddet gören, suça sürüklenen çocukların ifadesinin alınmasında maalesef en çok yardımı dokunacak olan avukatların bilgi ve tecrübe eksikliği, onların bir kez daha aynı sorunu yaşamalarına neden oluyor. Buna meydan vermememiz gerekiyor. Bu nedenle bu eğitim çalışmalarını sürdüreceğiz. Aynı zamanda kadına şiddetle ilgili eğitimler de düzenleyeceğiz. CMK atamalarında sertifikalı olan meslektaşlarımız özel görevlendirilecektir. Bizim amacımız, sizi daha fazla etkin ve yetkin kılabilmek” şeklinde konuştu.

UZMAN MEHMET YERLİKAYA: “ETKİLİ İLETİŞİM TRAVMA SÜRECİNİ AZALTIR”

Çocukla etkili iletişimin önemi konusunda bilgiler veren 2. Çocuk Mahkemesi Sosyal Hizmet Uzmanı Mehmet Yarıkkaya, “Etkili bir iletişim, çocuğun birden fazla dinlenilmesini engeller. Soruşturma/ifade alma sürecindeki travma etkisini azaltır. Tarafsız sonuçlara ulaşılması ihtimalini artırır. Doğru ve hakkaniyetli karar alma sürecine imkân sağlar. Çocuğun haklarını öğrenmesi ve adli sürece etkin katılımını sağlar” diye konuştu. Uzmanı Mehmet Yarıkkaya ayrıca, çocukla adli süreçteki görüşme için temel ilkeler, etkili bir görüşme için yapılması gerekenler, çocukla ön görüşme, çocukların gelişim dönemlerine göre özellikleri, adalet sisteminde görüşme tekniği aşamaları, ortaya çıkabilecek iletişim engelleri konularında da bilgiler verdi.

AV. KAMİL EKİNCİ: “MÜDAFİİNİN HUKUKİ YARDIMDAN YARARLANMA HAKKI VAR”

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Kamil Ekinci ise, suça sürüklenen çocuk vakası konusu kapsamında; yakalama işlemine yaşın etkisi, yakalanan çocuğa haklarının anlatılması, gözaltı, tutuklu çocuğun avukatının sorumlulukları, ceza sorumluluğu açısından çocuklar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Av. Kamil Ekinci Sunumunda, “12 yaşından küçük çocuklar suç nedeniyle yakalanamaz, kimlik tespiti için yakalanabilir, kimliklerinin tespitinden sonra serbest bırakılır. 12 yaşından çocuklar hakkında ceza kovuşturması yapılamaz, ancak güvenlik tedbiri muhakemesi yapılmalıdır” dedi. Yakalanan çocuğun hakları hakkında da bilgiler veren Av. Kamil Ekinci, “Çocuğa kendisine yüklenen suçu öğrenme hakkı, yakınlarına veya belirlediği bir kişiye gecikmeksizin haber verme hakkı, susma hakkı, müdafiin hukuki yardımından yararlanma hakkı ve yakalama işlemine itiraz hakkı olduğu anlatılmalıdır” ifadesini kullandı.

AV. BURCU DÜZEN: “KARŞINIZDAKİ BİREYİN ÇOCUK OLDUĞU UNUTLUMAMALI”

TBB Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Burcu Düzen sunumunda, mağdur çocuk vakası üzerinden, mağdur çocukların hakları, mağdur çocukların o süreçte yaşadığı sorunlar ile avukatların bu konuda neler yapması, nasıl davranması gerektiği, mağdur ve tanık çocukların ifadelerinin ne şekilde alınacağı konularında katılımcılara bilgiler verdi. Av. Burcu Düzen sunumunun sonunda “Etkin bir çocuk adalet sistemi multi disipliner bir çalışma ile gerçekleşebilir, burada biz avukatlara çok önemli görevler düşüyor. Karşınızdaki bireyin çocuk olduğunu unutmayın. Çocuk bu sistem içinde şaşkına dönüyor, korkuyor, örseleniyor, damgalanıyor. Sizler bu çocukların haklarını korumak için buradasınız” dedi.

Çocuk Mahkemesi Sosyal Hizmet Uzmanı Hamdi Demirel ise, ‘korumaya muhtaç çocuk, ÇKK kapsamında uygulanan tedbirler ve sosyal inceleme raporları’ konularında sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

Seminer sonunda panelistlere teşekkür plaketi takdim eden Mersin Barosu Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz ayrıca, seminer sonunda stajyer avukatlara verilen katılım sertifikasının meslek yaşamlarında önemli faydası olacağını ifade etti.