Türkiye’de asgari ücretin 1.600 TL olduğunu ve ailelerin büyük geçim sıkıntısı çektiğini göz önüne alırsak eğer insanların hayallerine ulaşmasının ne denli zor olduğunu anlamak güç değil. 

AVUKAT OLMA HAYALİ

Avukat olma hayali ile başka şehirlere üniversite okumaya giden öğrencileri bekleyen çok büyük zorluklar var maalesef. 4 yıl süren zorlu hukuk eğitimi ve hukuk kitaplarına ödenen onlarca lira sonrası ayrı maddi ve manevi sıkıntılar takip etmekte bu süreci. 

Stajyer avukatlar hakkında yapmış olduğumuz birçok habere rağmen barolar genç avukat adaylarından ücret talep etmeye devam ediyor. (Stajyer avukatın 'kaydiye ücreti' isyanı

Avukatlık stajını bitiren Zorbek Yamer, ruhsat başvurusu için baroya gidince karşısına çıkartılan ödemeleri görünce ne yapacağını şaşırdı. 

VERGİ VE HARÇLAR

hukukihaber.net’e konuşan Yamer, “Staj giriş keseneği ve vergiler ile birlikte neredeyse 1.100 TL ve ücretsiz devam eden bir yıllık staj hayatınız. Bütün bunların sonunda avukatlık ruhsatı alacak olmanın verdiği mutluluğu yine avukatlık ruhsatı için ödenen yüklü miktarda vergi ve harçlar yarım bırakıyor.” dedi. 

Genç avukat adayı Zorbek Yamer, “Ruhsat başvurusu için ödenen 767,40 TL ruhsatname harcı, 58,80 TL damga vergisi, 300 TL ruhsat bedeli, 30 TL Kimlik kartı olmak üzere toplam 1.156 TL yine oldukça ağır bir maddi durum yaratmakta. Tabi sizi bekleyen ilk aidatı da unutmamak gerek. 

“AVUKATLIK İÇİN FAKİR OLMAMALISINIZ!”

Genel olarak toplamak gerekirse sadece Avukatlık stajı bir yıl boyunca hiçbir maddi kazanç sağlamadan ve cebinizden çıkan 2.256 TL ve belki de daha fazla ederi olan bir süreç. Bu da bize şunu gösteriyor ki Türkiye şartlarında hayalinizde ki meslek olan Avukatlık için fakir olmamalısınız!” diyerek tepkisini dile getirdi. (hukukihaber.net)