Muhammet Muştu Tüzer, avukatlık mesleğinin yapılabilmesi için hukuk fakültesini tamamlamanın ardından 1 yıllık avukatlık stajını tamamlamanın zorunlu olduğunu anımsattı. Hali hazırda yaklaşık 5 bin hukuk fakültesi mezununun stajyer avukat olarak çalıştığını belirten Tüzer, hem yargı ictihatları hem de hem de yasalarla stajyer avukatlara ücret ödenmesinin yasaklanmış durumda olduğunu ifade etti. Tüzer, bu durumun Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin eşitlik, zorla çalıştırma yasağı ile ücret alma hakkıyla ilgili hükümlerine açıkça aykırılık teşkil ettiğini söyledi.

Tüzer, şöyle devam etti: “Kendini savunamayanların başkalarını hiç savunamayacağı inancıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptık. Bu başvuruyu hazırlarken İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hayri Keser bize destek oldu. Bireysel başvurumuza dayanak teşkil eden konu en temel insani haklardan biri olan çalışma karşılığında ücret alma hakkından stajyer avukatların mahrum bırakılmasıdır. Hakim stajyeri dahil öğretmen hatta meslek lisesi stajyerleri daha ücret alabiliyorken avukatların bu durumdan mahrum bırakıldığı görülmektedir. Buradaki hakkaniyetsizliği görmek için hukukçu olmaya gerek yok, durumun bizatihi kendisi hakkaniyetsizliği açıkça izhar etmektedir. Mevcut durumda hakkaniyetsizlik, hukuka ve insan haklarına mugayirlik çok net.”

Tüzer, haklarının haleldar edilmesi noktasındaki inançları gereği Anayasa Mahkemesi’nde sonuç alamamaları halinde durumu AİHM’e taşıyacaklarını kaydetti.