Başkanlığın, 31 Ağustos 2010 tarih ve 981 sayılı yazısı şöyle:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına
Sultanahmet  / İstanbul


İstanbul Barosu'na bağlı avukatlar tarafından Baromuz Başkanlığı'na yapılan ekte sureti sunulan başvuruda, İstanbul (Beşiktaş) Adliye Binası girişinde görevli olan polis memurları tarafından meslektaşlarımızdan X-Ray cihazının sinyal vermeden geçiş yapmaları istenmiştir. Dolayısıyla meslektaşlarımızdan üzerlerinde bulunan tüm metal eşyaların bırakılması talep edilmiş ve çantaları incelenmiştir. Uygulama hakkında Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen'le görüşen meslektaşlarımıza söz konusu uygulamaya bir ihbar sonucunda başlanıldığı ve devam edeceği ayrıca avukatların çantalarının aranabileceği şifahi olarak açıklanmıştır.

Avukatlık Kanunu'nun 58/1 maddesine göre; avukat ağır cezayı gerektiren bir suç işlese bile, suçüstü hali yoksa üzeri aranamaz. Avukatların yazıhaneleri ve konutları dahi ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı denetiminde ve baro temsilcisinin katılımı ile aranabilir.

Avukatın üst aramasına ilişkin bu özel düzenlemelerin nedeni avukatlık mesleğine tanınan bir ayrıcalık değildir. Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil eden avukatların sahip oldukları hak arama özgürlüğü ve sır saklama yükümlülüğü gereğidir. Avukatların adliye binası girişinde üzerinin ve çantasının aranması uygulamaların giderilmesi hususunda Başsavcılığınız tarafından gerekli girişimlerde bulunmasını rica ederim.

 

Saygılarımla.
Av. Muammer AYDIN
İstanbul Barosu Başkanı




istanbulbarosu.org.tr