Resmi rakamlara göre, adliyede bulunan 10 sulh ceza mahkemesinin her birine, geçen yıl yaklaşık bin 850 ile 2 bin arasında dava açıldı. Karşılıksız çek suçunun da sulh ceza mahkemelerinin görev alanına girmesinin ardından, bu yıl her mahkemeye ortalama 4 bin 684 dava düşeceği tahmin ediliyor.

Her bir sulh ceza mahkemesine, yıl başından bu yana açılan dava sayısı bin 500'lere yaklaşırken, sulh ceza mahkemeleri duruşma tarihlerini yıl sonuna, hatta Ocak 2011'e bırakmaya başladı.

Bu durum ise avukatları ve mahkemelerde davası bulunanları mağdur ediyor. Ancak, avukatlar ve dava için adliyeye gelenler dışında, hakimler ve kalem çalışanları da durumdan rahatsız.

-''SULH CEZA MAHKEMELERİ KOMADA''-

AA muhabirinin görüştüğü bir sulh ceza hakimi, kasım ayına kadar duruşma günlerinin dolduğunu, görülecek duruşmaları ve yeni davaları bu tarihten sonraya bırakmak zorunda olduklarını söyledi.

Daha önce karşılıksız çek suçlarının asliye ceza mahkemelerinde görüldüğünü hatırlatan hakim, ''Çek davaları, asliye ceza mahkemelerinin işlerinin yaklaşık yüzde 50'sine karşılık geliyordu. Ankara'daki 28 asliye ceza mahkemesinin iş yükünün yüzde 50'sini, bugün 10 tane sulh ceza mahkemesi görmeye çalışıyor'' dedi.

Hakim, sulh ceza mahkemelerinin ''komada'' olduğunu belirterek, acilen yeni mahkemelerin açılması gerektiğini ifade etti.

Bir başka hakim ise 14 Mayıs itibarıyla mahkemesinde 2010 esaslı dava sayısının bin 459 olduğunu bildirdi.

Hakim, bu yıl her bir sulh ceza mahkemesine düşmesi beklenen dava sayısının ortalama 4 bin 684 olduğunun belirtilmesi üzerine, bu rakama önceki yıllardan devreden dosyaların, sorguların, talimat ve değişik iş kararlarının dahil olmadığına dikkati çekti.

-ADALET BAKANLIĞINDAN 12 SULH CEZA MAHKEMESİ KURULMASI İSTENDİ-

Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların kendisine hakimler hakkında serzenişte bulunduğunu, ancak onlara durumu anlattığını ve hakimleri suçlamamalarını istediğini bildirdi.

Mevcut 10 sulh ceza mahkemesinin iş yükünün altından kalkmasının mümkün olmadığını vurgulayan Uğurlu, sorunun çözümü için yeni sulh ceza mahkemeleri kurulması ve yer sorununun giderilmesi gerektiğini anlattı. Uğurlu, şöyle konuştu:

''Geçen Martta, Adalet Bakanlığından, en az 12 sulh ceza mahkemesi açılmasını istedik. Hatta 15 mahkeme daha iyi olur. Ancak yeni mahkeme kurulması için öncelikle yeni bina edinilmesi gerekiyor. Çünkü yeni mahkemeler kurulsa dahi binada çalışacakları yer yok. Bu yüzden Adalet Bakanlığı, ETİ Maden İşletmelerinin Sıhhiye Cihan Sokaktaki binasını almak için gayret sarf ediyor. Eğer o bina alınırsa, aile mahkemelerini oraya taşımayı, aile mahkemelerinden boşalan yerlere de kurulacak sulh ceza mahkemelerini yerleştirmeyi planlıyoruz.''


AA