Darbe şüphelisi askerleri tahliye eden hakim Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı yapıldı. Sabah'tan Sema Alim Dalgıç'ın haberine göre; FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddia edilen 3 askeri, nöbetçi olduğu gün serbest bırakan Kahramanmaraş Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi A. P. terfi ettirilerek Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. A. P., Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) çıkardığı 6 Nisan 2017 tarihli kararname ile Kahramanmaraş Ağır Ceza Başkanı yapıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) planlayıp yönettiği 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Kahramanmaraş'ta etkin rol aldığı ileri sürülen askerlerden Jandarma Yarbay Ç. A., Jandarma Yüzbaşı C. Y. ve Teğmen F. K.'nin askerlere darbeye destek vermeleri emrini verdiği belirlenin üç asker darbe püskürtülmesi ardından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Bu askerlerden en rütbelisi olan Asayiş Şube Müdürü Vekili Ç. A.'ın, emrindeki askerlere "Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı ve bağlılarında bulunan tüm personelin eksiksiz olarak kışla içerisinde ikinci bir emre kadar hazır bulunacaktır. İl Jandarma Komutanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlıkları emri dışında herhangi bir faaliyette bulunulmayacaktır" mesajını gönderdiği ortaya çıkmıştı.



BAYRAKLARI TOPLATTI
Darbe girişimi ardından tutuklanan diğer asker Jandarma Yüzbaşı C. Y.'ın ise Türk bayraklarını toplattığı ve vali-kaymakam emirlerinin kendisini bağlamadığını ifade ettiği belirlenmişti. Bu bilgi, Y.'ın emri altındaki askerlerin ifadeleriyle ortaya çıkmıştı.

Yine darbecilerden Elbistan İlçe Jandarma Komutanlığı'na vekâlet eden Teğmen F. K.'nin emrindeki askerlere "Benim emrim olmadan savcı emir veriyormuş, vali emir veriyormuş, ne bileyim kaymakam emir veriyormuş, hiç kimseyi dinlemiyorsunuz. Kaymakam veya vali beni bağlamaz. " dediği anlaşılmıştı.

TAHLİYE ETTİĞİ ASKER TUTUKLANDI

Kahramanmaraş ... Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi iken .... Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı yapılan A.P., bu üç subay hakkında tahliye kararı verdi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tutuklu yargılanan üç asker hakkında 3 Eylül 2016 Cumartesi günü 'tutukluluğun gözden geçirilmesi' için Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği'ne yazı gönderdi. P., kararı 4 Eylül 2016 Pazar günü ... Sulh Ceza Hâkimliği adına verdi. Tahliye kararı ardından bir süre serbest kalan askerlerden F. K. tekrar tutuklanarak cezaevine gönderildi. Darbe şüphelisi diğer askerlerle ilgili davanın Ağır Ceza'da devam ettiği öğrenildi.