15.03.2018 gün ve 30361 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 48. maddesi ile değiştirilen 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesi uyarınca, 01/01/2019 tarihinden itibaren, baro levhasına yazılı avukatlara elektronik yolla tebligat yapılması zorunluluğu getirildi.

31 ARALIK SON

Türkiye Barolar Birliği, levhaya kayıtlı avukatlar adına, her avukatın kimlik numarasına göre elektronik tebligat adresi oluşturulmak üzere PTT’ye başvuracak. Ancak iletişim bilgilerinin güncel olması şart. TBB'den yapılan açıklamada; bilgilerini gücellememiş olan avukatların, mağduriyet yaşamaması için UHAP üzerinden bilgilerini güncelleme tarihinin 31.12.2018'e kadar uzatıldığı belirtildi. (hukukihaber.net)

>> UHAP'A GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

5. GÜN TEBLİĞ EDİLMİŞ SAYILACAK

Tebligat, avukatın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak. Elektronik tebligat işlemi, PTT tarafından yürütülecek.

TBB OLUŞTURACAK

Avukatlar adına oluşturulan elektronik posta adresinin avukatlara teslimi ise, Türkiye Barolar Birliği'nce sağlanacak.

Sistemin oluşturulması, işlerliği ve güvenliği yönünden Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı ve PTT nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş olup, şu aşamada avukatların yapmaları gereken bir işlem bulunmamaktadır. 

KAMU KURUM VE KURULUŞLARI

Yönetmeliğe göre, tebligatlar aralarında bakanlıkların, mahalli idarelerin de bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmelerine, sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklara elektronik yola yapılacak.

Tebligatların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlarına, Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişilerine, noterlere, baro levhasına yazılı avukatlara, sicile kayıtlı arabuluculara, bilirkişilere, idareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları, adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birimlere de elektronik ortamda yapılması zorunlu olacak.

>> Elektronik Tebligat Yönetmeliği için TIKLAYINIZ