Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili 9 kamu görevlisinin ihmali olduğu gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında Emniyet eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in tutuklanması ardından İstanbul Adliyesi önüne çıkarak tutuklamaya tepki amacıyla Türk Ceza Kanunu kitapçığını yırtan avukat Adnan Şeker hakkında soruşturma başlatıldı.

Ramazan Akyürek'in tutuklanmasının ardından İstanbul Adliyesi'nin 'C' kapısı önünde açıklama yapan Avukatı Adnan Şeker, tutuklanmaya tepkisini TCK kitabını yırtıp, özetle, elindeki TCK-CMK kitabının hiçbir anlamı olmadığını ve uygulanmadığı için hiçbir işe yaramadığını söyleyerek göstermişti.

Avukat Şeker'in bu tepkisini haklı bulanlar olduğu gibi, hukuk camiasından davranışının ağır olduğunu söyleyerek tepki gösterenler de olmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Av. Adnan Şeker hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 3 ayrı maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Savcılık Özel Soruşturma Bürosu tarafından, yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden olay anı görüntüleri istendi.

>> Akyürek'in avukatı adliye önünde TCK kitabını yırttı

İlerleyen günlerde ifadeye çağrılması beklenen Avukat Şeker'in ihlal ettiği iddia edilen TCK maddeleri şunlar:


Yargı görevi yapanı etkileme


MADDE 277. - (1) Bir davanın taraflarından birinin veya bir kaçının veya sanıkların veya davaya katılanların, mağdurların leh veya aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. Teşebbüs iltimas derecesini geçmediği takdirde verilecek ceza altı aydan iki yıla kadardır.


Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs


MADDE 288. - (1) Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hâkim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.


Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama


MADDE 301.
- (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.