Devlet arşivlerinde 'toz'lu talep... Büro Memur Sen, tozlu arşiv belgeleri arasında çalışan personele 'toz tazminatı' verilmesini istedi. Başbakanlık yetkilileri ise 'Mevzuatta yok' diyerek olumsuz yanıt verdi. Personel 'günlük süt ve yoğurt'la desteklenecek.

GÜNLÜK FORMÜL
Başbakanlık Kurumu İdari Kurulu Toplantısı'nda gündeme getirilen talep, tutanaklara yansıdı. Geçen yılki toplantıda, milyonlarca belge içinde boğuşan arşiv personelinin durumu ele alındı. Büro Memur Sen Genel Sekreteri Uğur Ünalan ile Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç taraflara başkanlık ederken, sendika yöneticileri, 'Devlet arşivlerinde çalışan personel için toz tazminatı istiyoruz' dedi. Bürokratlar ise, 'Mevzuatta toz tazminatı şeklinde bir ibare yok. Böyle bir mevzuat düzenlemesinin yapılması, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın görev alanına giriyor' yanıtını verdi. Bunun üzerine formül arayışına girişildi. Arşiv personeli için maddi olmayan, günlük olarak 'süt' veya 'yoğurt' verilmesi için çalışılması kararlaştırıldı.

Toplantıda, arşiv belgelerinin 'parazitlere' karşı korunması için DDT adlı kimyasal maddenin kullanıldığı, bunun insan sağlığına büyük zarar verdiği de belirtildi. Arşiv personelinin solunum yolu, akciğer ve deri hastalıklarıyla karşı karşıya ve acil önlemler alınması gerektiği dile getirildi. Sendika arşiv hizmetlerinde çalışan personelin, düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmesini istedi. Bu isteğe olumlu yanıt verildi.



Hakkı KURBAN/AKŞAM