Şubat'ın ilk haftasında iddianamesi kabul edilen davanın ilk duruşması valiliğin güvenlik sorunu yaşanabileceği uyarısı ile Samsun'a kaydırılmıştı.

12 Nisan 2010'da Samsun'da görülen ilk duruşmanın ardından DTP eski Eşbaşkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırı ve avukatların uzun süre adliyede bekletilmeleri iddiasıyla bu sefer de avukatlar güvenliği gerekçe göstererek davanın yer değiştirmesini istedi. Bu konuda Adalet Bakanlığı'na yapılan talep olumlu sonuçlandı. Bakanlık, davanın Ankara'da devam etmesini kararlaştırdı. Mağdur ailelerin avukatı Vedat Şengöl, davanın Ankara'da görüleceği yönünde bilgi aldıklarını belirterek, yazılı bilgileri birkaç gün içinde kendilerine ulaşmasını beklediğini ifade etti. Bulanık davasında 'hukuk faciasının' yaşandığını ileri süren Şengöl, davanın yılan hikayesine döndüğünü, bundan sonraki sürecin Ankara'da devam edecek olmasının sevindirici bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Davanın nakledilmesi için daha önce başvuruda bulunduklarını anımsatan Şengöl, kendilerinin Muş veya çevre illerden birinde görülmesini istediklerini, uzak bir ile verilmesinin daha az tanığa ulaşılmasına yol açacağını kaydetti.

Muş'un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009 tarihinde, DTP'nin kapatılmasını bahane eden bir grubun gösterisinde Kemal Ağcan ile Necmi Oral, Turan Bilen isimli esnafın ateş açması sonucu hayatını kaybetmiş, çıkan olaylarda 10 kişi de yaralanmıştı. Olayın, Samsun'da görülen ilk duruşmasını takip etmek için mahkemeye giden Ahmet Türk'e yumruklu saldırıda bulunulmuş, bunun üzerine avukatlar güvenliği gerekçe göstererek 23 Nisan'da mahkeme yerinin tekrar değiştirilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan talepte bulunmuşlardı.

CİHAN