Türkiye Barolar Birliği, Anayasa Mahkemesi üyeliği için 36 aday arasından 3 ismi yarın yapacağı seçimle belirleyecek. 78 baro başkanın oy kullanacağı seçimde, en fazla oyu alan ilk 3 kişi, AYM üyeliğine aday gösterilecek. ANKARA (ANKA) - Türkiye Barolar Birliği(TBB), Anayasa Mahkemesi üyeliği için 36 aday arasından 3 ismi yarın yapacağı seçimle belirleyecek. 78 baro başkanın oy kullanacağı seçimde, en fazla oyu alan ilk 3 kişi, AYM üyeliğine aday gösterilecek.

TBMM, Anayasa'da yapılan değişikliğe göre, Anayasa Mahkemesinin 1 üyesini baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oyla seçecek. Buna göre, TBB, Anayasa Mahkemesi üye aday adayı 36 ismi belirledi. Belirlen adaylardan 3 ismin seçilmesi için yarın 78 ilin baro başkanı TBB Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda oy kullanacak.

Her bir baro başkanı, Anayasa Mahkemesi üye adaylığı için yapılacak seçimlerde 3 aday için oy kullanacak. Seçmenler, pusulalardaki her üç adayın adı soyadı yanında yer alan boş kutucuğu işaretleyecek. Üç adaydan fazla işaretlenmiş oy pusulalarının değerlendirilmesinde yukarıdan aşağıya ilk üç aday için yapılmış işaretlemenin nazara alınması suretiyle oy pusulaları değerlendirilecek. İlk üç tercihten sonra gelen işaretlemeler dikkate alınmayacak.

-EŞİTLİK OLMASI DURUMUNDA KURA ÇEKİLECEK-

Oy sayımı sonucu, adayların aldıkları oy sayısına göre sıralamaları yapılacak ve en çok oy alan ilk üç isim belirlenecek. Adayların aldıkları oylarda eşitlik olması durumunda ise meslek kıdemi fazla olanın, kıdemlerinin de eşitliği halinde adayların yaşlısının, bunda da eşitlik olması durumunda sandık kurulunca kura seçilerek kurada kazanmış olan aday ön sırada yer alacak. Seçim sonucunda, AYM üye adaylığına seçilen üç avukatın bilgileri TBB Başkanlığınca 8 Ekim Cuma günü TBMM Başkanlığına sunulacak.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)