CEVAP: Öncelikle şunu bilmek gerekir. Avukat küçük bir istisna dışında her davaya bakma yetkisine sahip. Küçük istisna Yargıtay Hukuk Dairesi. Yargıtay Medeni Hukuk Dairesine bakacak avukat sayısı yaklaşık 20 avukat ile çok kısıtlı. Almanya’da toplam avukat sayısı yaklaşık 160 bin.

Avukatlar levhalarına iki üç çeşit açıklama yazarlar.

Schwerpunkt (Ağırlıklı alan): Avukatın kendi kendine vermiş olduğu kararı gösterir. Yani bir avukat sadece ya da ağırlıklı olarak belli alana/alanlara baktığını söylemek ister. Kısıtlı alana bakana avukatlarda doğal olarak o alanlarda daha uzman olurlar.

Fachanwalt für Strafrecht (Ceza Hukuku uzman avukatı): Fachanwalt ayrı bir unvandır ve baro tarafından verilir. Şartları üç senelik avukatlık ve seminerler katılma. Bir de en önemli şartlardan biri olarak uzmanlık alanından belli dosya sayısına bakmış olmak. Bu şartları Baro denetler ve unvanı verir. Her sene alan ile ilgili seminerlere katılmak şarttır ki unvan gitmesin.

Bazı avukatlar beş, 10, 15 alan yazarlar internet sayfalarına. Bu sadece baktıkları alanları gösterir ve kalite/uzmanlık göstergesi değildir. Doktor tercihinde nasıl burun, boğaz, kalp, beyin, ortopedi, böbrek, göz doktorları ayrı ise aynı şekilde bir avukatın birçok alandan aynı anda çok iyi anlaması bayağı zordur. Tercihinizi ona göre yapan.

Eşimi şikayet ettim mahkemeye çağırıyorlar

SORU: Şimdi ki eşim ile iki sene önce büyük bir kavga etmiştik bende sinirimden dolayı eşimi polise şikayet ettim. Aradan uzun bir süre geçti ve simdi eşimin aleyhinde iddianame (Anklageschrift) geldi. Ben kendisinin yargılanmasını istemediğimi sonradan polise söylemiştim ama benim söylediğimin artik önemli olmadığını ve yargılamayı durduramayacağını söyledi polis. Şimdi de mahkemeye şahit olarak çağrıldım. Mahkemeye gitmemeyi düşünüyorum.

CEVAP: Çağırıldığınız mahkemeye gitmek zorundasınız. Gitmemek bir çözüm değil çünkü mahkeme yeni duruşma tarihi belirler ve size muhtemelen ceza keser. Ama eş olduğunuz için ifade vermek zorunda değilsiniz. İfade vermediğiniz takdirde başka eşinizin aleyhinde şahit yoksa muhtemelen zaten beraat eder.

Hukuk sigortam var ama davama bakmıyorlar?

SORU: Hukuk sigortam var ama ceza davama bakmayacaklarını bildirdiler. Hâlbuki yıllardır aidat ödüyorum ve bir defa dahi kullanmadım. Bu doğru mu ya da benim sigortam mı problemli.

CEVAP: Birçok hukuk sigortası ceza davalarında fazla işe yaramıyor. Kasti olarak suç işleyen ve bundan dolayı yargılanan kişinin davası sigorta kapsamına girmez. Çünkü bilerek sigortalık durumu oluşturmuş oluyorsunuz. Yinede özelikle çok iyi bir müşteriyseniz sigortanız ile pazarlık yapmaya çalışabilirsiniz.

(Avukat Ali Aydın / Zaman)