ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
 
MÜŞTEKİLER  : 1- Av. SARPER GÜRCAN
 
VEKİLLERİ    :   Av. Sema AKSOY Av. Orhan ŞİMŞEK, Av. Gökhan CANDOĞAN, Av. Kaya YELEK, Av. Doğan ERKAN, Av. Hüseyin ASLAN Av. Murat YILMAZ ve aşağıda imzası bulunan avukatlar.
 
2- ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI
 
Av.Sema AKSOY- Ankara Barosu Başkan Vekili
 
Ihlamur Sokak No:1 Kızılay/ANKARA
 
ŞÜPHELİ LER   :
Ankara Barosu üyesi Meslektaşımız Av.Sarper Gürcan’ın 03.06.2013 tarihinde saat 17.00  sularında   Selanik Caddesinde yaralanmasına neden olan kolluk kuvveti  mensupları.( Kimlik tespitlerinin Savcılığınızca yapılmasını talep etmekteyiz.)
 
SUÇ      : 
Güvenlik güçlerinin ölçüsüz şekilde şiddet kullanarak mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine sebep olacak şekilde silahla kasten yaralaması, zor kullanma yetkisinin sınırının aşılması, görevi kötüye kullanma,(TCK 86/3,c-d-e, 87/1-d,87/2-b,d,87/3, 256 ve 257/1. Md )
 
SUÇ TARİHİ   : 
03.06.2013
 
AÇIKLAMALAR    :
 
1-03.06.2013 tarihinde Kızılay Konur Sokakta işyeri bulunan arkadaşlarını ziyaret eden
 
Av.Sarper Gürcan, saat 17.00 sularında Sıhhiye’deki ofisine gitmek için yürüyerek Konur  Sokak’tan Yüksel Caddesi’ne çıkmış, Selanik (2) Caddesi’ne girerek Kızılay’a doğru yürümeye devam etmiş, Ziya Gökalp Bulvarı üzerindeki yaya üst geçidine yaklaştığında,  bulvar üzerinde Taksim Gezi Parkı olayları nedeniyle halktan insanların yaptığı barışçıl protestoya, çevik kuvvet birliklerinin gereksiz ve orantısız olarak, büyük bir şiddetle müdahale ettiğini görerek, TOMA ve akrep olarak tanımlanan araçlar ve sayısız biber gazı bombalarıyla yapılan hukuk ve insanlık dışı saldırının ortasında kalmıştır. Karışıklığın yatışması için, diğer insanlarla birlikte kısa bir süre Selanik Caddesi üzerinde beklediği sırada, Ziya Gökalp Caddesi’nden gelerek, aniden Selanik Caddesi’ne koşarak giren yaklaşık on kişilik çevik kuvvet ekibinin, yalnızca olayların yatışması için sokakta bekleyen ve kendisinin de içinde bulunduğu insanların üzerine, hiçbir uyarıda bulunmaksızın, çok sayıda gaz bombası atılması olayıyla karşı karşıya kalmıştır.
 
2-Polisin, üzerlerine saldırdığında bulundukları sokakta, en küçük bir fiili veya sözlü direniş, ya da protesto bulunmamakta iken insanların söz konusu polis saldırısından kurtulabilmek için, can havliyle sokağın yan taraflarına kaçışmaya başlamasıyla avukat meslektaşımız da  saldırıdan kurtulabilmek için, gaz bombaları arasında sokağın sağ tarafına doğru yöneldiğinde sağ kaşından aldığı gaz bombası fişeği darbesi ile bilincini yitirerek yere düşmüştür.
 
15-20 metreden, hedef gözetilerek atılan bomba fişeği, Av. Sarper Gürcan’ın sağ kaşında 6 cm uzunluğunda derin bir yarık açmış ve aynı büyüklükte bir yanık yarası meydana getirmiştir.
 
Ambulansla sevk edildiği Ankara Özel Güven Hastanesi Acil Servisinde yapılan müdahalede, darbeden kaynaklı olarak kafatasında çatlak ve kırıklarla, kafa travmasına bağlı olarak sağ gözde görme engeli tespit edilmiştir. Açık yaralara dikişler atıldıktan sonra, iki gün yoğun bakımda gözetim altında tutularak, bir aylık sağlık kurulu raporuyla taburcu edilmiştir. Halen görmeyen sağ gözünün tedavisi ve görmeme riski devam etmektedir.  Ankara Özel Güven Hastanesi’nde açılan dosya numarası 470291’dir.
 
3-Antakya’daki protesto eylemleri sırasında, polis tarafından vurularak öldürülen Abdullah CÖMERT’le ilgili ilk tespitlerin, şahsın gaz bombası fişeği ile başından vurulmak suretiyle yaralandığı ve oluşan kafa travması nedeniyle yaşamını kaybettiği yönünde olduğu, yine Taksim’de 31 Mayıs’taki polis müdahalesi sırasında başına isabet eden biber gazı fişeğiyle ağır yaralanan Lobna Allamii’nin 12 gündür yaşam mücadelesi verdiği hatırlandığında; gaz bombasının yakın mesafeden ve direk şahısların üzerine ateşlenmesinin, öldürücü sonuçlara yol açabileceği çok açık ve acı bir gerçektir. 
 
Olay yerinde bulunan polisler  gaz bombası atarını silah gibi kullanarak meslektaşımız Av. Sarper Gürcan’a yakın mesafeden, hedef gözeterek ve direk kafasına doğrultarak ateşlemiştir. Nitekim olay sonrasında meslektaşımızın, Güven Hastanesi Acil Servisi’ne girişi “ateşli silah yaralanması” tespitiyle yapılmıştır.
 
4-Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yurt genelinde olduğu gibi bu olayda da güvenlik güçleri, zor kullanma yetkilerinin sınırını aşmış, yaralama kastıyla çok yakın mesafeden mermi olarak kullandığı gaz bombası ile avukat meslektaşımızın başından ve gözünden yaralanmasına sebebiyet vererek görevi nedeniyle verilen yetkiyi kötüye kullanmıştır.
 
Kanuna  aykırı emri yerine getirenler kadar kanuna aykırı emri verenler için de bu müdahaleler suç oluşturmaktadır.
 
5-1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 76. , 95/4-21. maddelerinde meslek mensuplarına yönelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idari girişimde bulunmakla görevli Ankara Barosu olarak, meslektaşımızın verdiği vekalete de dayanarak yaşadığı ağır hak ihlali karşısında sorumlular aleyhine iş bu şikayette bulunmaktayız.
 
Yargının kurucu unsurlarından biri olan ve bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, hak arama özgürlüğünün yılmaz savunucuları olan avukat meslektaşlarımızın birebir maruz kaldığı şiddet karşısında Ankara Barosu olarak meslektaşımızın yanında olmak, Avukatlık Kanunu ile Baromuz’a verilen en temel hak ve görevlerden biridir.
 
Şikayetimize konu olay özelinde mukavemet olmadığı gibi olayların dışındaki onca insana sebepsiz bir şiddet uygulanmıştır.
 
Anayasa ile güvence altına alınan haklarına  rağmen , Av.Sarper Gürcan’a karşı doğrudan uygulanan haksız ve kanuna aykırı saldırıyı gerçekleştirenler, tamamen keyfi şekilde  tazyikli su, biber gazı  ve gaz bombalarını mermi olarak kullanmışlardır. Av.Sarper Gürcan’a karşı yapılan bu eylemler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine,T.C. Anayasası’na , TCK , CMK ve ilgili tüm  kanunlara aykırı emirleri veren ve uygulayan kamu görevlilerinin; başta silahla kasten yaralama, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması, görevi kötüye kullanma olmak üzere; soruşturma sırasında ortaya çıkacak diğer suçlardan haklarında soruşturma başlatılarak kamu davası açılmasını ve faillerin cezalandırılmasını  talep ediyoruz.
 
 
DELİLLER             :
 
                                          
1-03.06.2013 tarihli Ziya Gökalp Caddesi’nden Selanik 2 caddesine girişi gören MOBESE kayıtları (ilgili yerlerden getirtilmesini talep ediyoruz)
 
2-Yakındaki işyeri kamera kayıtları, tanıklar (isim ve adresleri bilahare bildirilecektir.)
 
3-Ankara Özel Güven Hastanesi’nin 470291 nolu dosyası.
 
4-Adli Tıp Raporu
 
5-Gazete haberleri, fotoğraflar, internet görüntüleri ve sair kabul görecek her türlü delil.                 
 
 
SONUÇ   VE İSTEM        :  
 
Yukarda arz edilen ve savcılığınızca re’sen göz önüne alınacak sebepler ile;
 
Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca soruşturma yapılarak sorumluların tespitini ve bu kişilerin işledikleri suçların karşılığı cezalarla mahkum edilmelerini teminen kamu davası açılmasını,  Avukatlık Kanunu’nun 76, 95/4-21 maddelerindeki yetkiye dayanarak ve bilvekale   arz ve talep ederiz.
 
 
Saygılarımızla,
 
Av. Sema AKSOY,
 
Av. Orhan ŞİMŞEK                           
 
Av.Hilal AKDENİZ
 
Av.Gökhan CANDOĞAN
 
Av. Atila KARADUMAN
 
Av. Kaya YELEK
 
Av. Doğan ERKAN
 
Av. Hüseyin ASLAN                 
 
Av.Murat YILMAZ
 
Av.İhsan Şahabettin ÖRSAL
 
Av.Hüsamettin HASÇELİK
 
Av.Nuran ÖZDEMİR
 
Av.Mustafa Kemal KARAHAN
 
Av.Tuncay IŞIK
 
Av.Özgür YILMAZ
 
Av.Cengiz YAŞAR
 
Av.Uğur UĞURELLİ
 
Av.Osman Emre TEKİN
 
Av.Erhan GÜMÜŞ
 
Av.Özge Pınar ÇÖLAŞAN
 
Av.Deniz AKSOY