Bursa'daki yeni adli yıl açılış töreni, adliye bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Dalgalı, Adli Yargı Adalet Komisyonu üyesi Mustafa Öztürk, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Aslan ve Baro Başkanı Ekrem Demiröz, sırasıyla anıta çelenk koydu. Törende konuşan Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Dalgalı, suçluların ülke ve sınır tanımadığı, iş yükünün günden güne ağırlaştığı, çekişmenin bu denli girift olduğu bir ortamda adalet yükünü yüreğinde ve vicdanında taşıyanlara kolaylıklar dilediğini söyledi.

'ADALETİN OLMADIĞI YERDE HAKSIZLIK VARDIR'

Yargının görevinin adaleti tesisi etmek olduğunu kaydeden Dalgalı, "Adaletin olmadığı yerde haksızlık vardır. 'Dikene su vermek zulümdür' diyor Mevlana. Haksızlık bahçesinde yetişen dikenlerin milletin başına bela olmaması ancak adalet ile mümkündür. Bu sebeple adalet yeterince hızlı, tarafsız ve bağımsız olmak zorundadır. Kısacası adalet, derde derman olmak hakkı tutup ayağa kaldırmak zorundadır" dedi.

'YARGININ HIZLANACAĞINA İNANCIM TAM'

Yasalarda yapılan temel değişikliklerin, UYAP'a geçilmesinin, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınmasının ve kamu denetçiliğinin faaliyete geçirilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Dalgalı, "Bununla birlikte alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının geliştirilmesi ve her türlü uyuşmazlığın doğrudan yargı önüne getirilmesinin önlenmesi, Adli Tıp Kurumu'nun hızlandırılması için gerekli değişikliklerin yapılması, adli kolluğun bir an önce kurulması gibi konularda atılacak adımlar ile yargının daha da hızlanacağına ve 'geciken adalet' kavramının literatürden tamamen çıkartılacağına olan inancımı huzurunuzda ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Ayrıca Dalgalı yeni adliye kampüsünün temelinin de Ocak ayında atılacağını ve iki yıl içinde de bitirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

'YENİ ADLİ YILDA YENİ ANAYASAYA KAVUŞMAYI DİLİYORUZ'

Adli Yargı Adalet Komisyonu üyesi Mustafa Öztürk de yeni mahkemelerin kurulması, personel sayısının artırılması, adliyeye gelmeyecek kadar önemsiz işlerin adliyeye gelmeden halledilmesi için düzenlemeler yapılmasını istediklerini belirterek, "Bu kapsamda gündemde olan anayasa çalışmalarının bir an önce sonuçlandırılmalıdır. Yeni adli yılda; hukukun üstünlüğünü esas alan, özgürlükler genişleten tüm toplum katmanlarınca benimsenen yeni bir anayasaya kavuşmayı diliyoruz. Birkaç yıl içinde Adaletin saygınlığına ve onuruna yaraşır yeni binamızda kaliteli adalet hizmeti verebilmeyi umut ediyoruz" dedi.

'YARGI BASKI VE KUŞATMA ALTINDADIR'

Baro Başkanı Ekrem Demiröz ise "12 Eylül döneminde hukuk nasıl baskı görüyorsa şuanda da yargı baskı ve kuşatma altındadır. Biz hukukçular, bu dönemde de iktidarın taleplerine göre değil hakka hukuka göre görev yapacağız tüm güvencemizde budur" dedi.

Törene, Vali Yardımcısı Feridun Cemal Özdemir, AK Parti Bursa Milletvekili Kemal Şerbetçioğlu, CHP Bursa Milletvekili Turan Tayan, Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Sait Gürlek, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri Başsavcı vekilleri, hakim savcı ve avukatlar katıldı. -