Yargı çalışanları üzerinde yapılan bir araştırmada, çalışanların en çok kas ve eklem hastalıklarına yakalandığı ortaya çıktı. Bu hasatlıkları kalp-damar ve ruhsal hastalıklar takip ediyor. Yargı çalışanlarının yüzde 81.3'ü ise 8 saatten fazla çalışıyor.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), yargı çalışanları üzerinde yaptığı anket araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 100 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre yargı çalışanlarının yüzde 69,4'ünde, en az bir işle-mesleğiyle ilgili sağlık sorunu olduğu saptandı.

Yargı çalışanlarının sağlık sorunlarının sağlık sorunu türlerine göre dağılımı şöyle: Kas-iskelet-eklem yüzde 38,2, kalp-damar yüzde 16,5, ruhsal yüzde 9,2, göz yüzde 8,6, alerji-cilt yüzde 7,6, sindirim sistemi yüzde 6,5, endokrin yüzde 4,6, solunum sistemi 3,7.

Yargı çalışanlarının yüzde 9.7'si en az ayda bir hafta sonunu işte geçirirken, her hafta sonu çalışmak durumunda kalan yargı çalışanlarının oranı ise yüzde 63,3. Araştırma sonuçlarına göre her 10 yargı çalışanından 9'u, evine işini taşıyor.

Bir günde bakılan dosya sayısı, yargı çalışanının iş yükünün göstergesi. Yargı çalışanlarının sadece yüzde 2.8'i bir haftada 10 ve daha az dosyaya bakıyor. Yüzde 52,2'si haftada 40'dan fazla dosyaya bakmak zorunda. Araştırmaya göre yargı çalışanları, sadece kendi işlerini yapmıyor. Hemen tüm yargı kurumlarında, çalışanlar kendi asli işlerinin dışında iş yapmaya zorlanıyor.

Yargı çalışanlarının yüzde 76,9'u, kurumlarında kendi işleri dışında özel bilgi ve uzmanlık gerektirmeyen işler yapmak durumunda kaldıklarını ifade ediyor. Yargı çalışanlarının yüzde 38,9, tek başına bir odada çalışırken; her 10 yargı çalışanından 6'dan fazlası ise başka meslektaşları ile odalarını paylaşıyor. Kurumlar açısından bakıldığında, yeni bir binaya taşınmış olan İzmir Adliyesi çalışanları daha şanslı. Yargı çalışanlarının, çalışma ortamlarındaki en büyük sorunu ise odalarını işgal eden dosyalar. Çalışanların yüzde 88,4'ü, dosyaların odalarında önemli yer işgal ettiğini belirtiyor.

Mesleğini risksiz olarak değerlendiren yargı çalışanı oranı yüzde sadece 3,6. Yargı çalışanlarının yüzde 56,4'ü mesleklerini orta derecede riskli olarak nitelerken, yüzde 40,1'i de çok riskli olarak değerlendirme yapıyor. Araştırmaya göre yargı çalışanlarının hemen hepsi, mesleklerinin risklerini çalışma hayatına atıldıktan sonra fark etmiş.




Bugün