Oya ARMUTÇU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yargı kararına rağmen Hükümet'in "korsan" diye nitelediği Yargıçlar Sendikası'na resmen kurulduğu anlamına gelen aidat kesintisi yapılabilmesi ve devlet katkısı ödenebilmesi için gereken "kod"u vermedi. Bakanlık idari yargının yürütmeyi durdurma kararını uygulamak için 30 gün bekledi. 30 günün sonunda yargı kararının gereğini yerine getirip sendikaya "kod"unu vermek yerine Ankara Valiliği'nden Yargıçlar Sendikası'nın dosyasını istedi. Yargıçlar Sendikası, "Hukuksuzlukta sınır tanımıyor"diye suçladığı Bakanlığı yargı kararını uygulamadığı için kınadığını kamuoyuna açıkladı.

BAŞKANI UÇAN TEKME MAĞDURU OLMUŞTU
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun TBMM Adalet Komisyonu'nda HSYK Kanun Teklifi görüşülürken, sendika adına görüşlerini açıklamak için gittiği toplantıda kavga çıkmıştı. Eminağoğlu, Ak Parti Tokat Milletvekili Zeyid Arslan'ın uçan tekmesine hedef olmuştu. Eminağaoğlu, beş günlük darp raporu alırken, Yargıçlar Sendikası'nın tüzel kişiliği tartışma konusu olmuştu. İçişleri  Bakanlığı’nın resmi tatil olan pazar günü Meclis’e gönderdiği belgeyle “kaydı yok” dediği AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın “kuruluşuna izin verilmeyen illegal yapı” olarak nitelemesi  yapmıştı.

SENDİKA DAVA AÇTI KAZANDI
Bu arada hukuk mücadelesi başlatan Yargıçlar Sendikası'nın davası da Ankara 12. İdare Mahkemesi'nde  sonuçlandırılmış ve sendika tüzel kişiliğini yargı kararıyla kazanmıştı. Böylece Yargıçlar Sendikası kamu görevlisi yargı mensuplarının kurduğu ve tüzel kişilik kazanan ilk sendika sıfatını almıştı.

30 GÜN BEKLEYİP UYGULAMADILAR
Yargıçılar Sendikası Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin  "dosya kodu verilmemesi" işleminin yürütmesinin dururulması kararının yerine getirilmesi için 24 Ocak'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı(na başvuru yaptı. 30 günlük sürenin de 24 Şubat'ta dolmasına rağmen Sendikaya "kod" verilmedi. Bunun yerine Bakanlık, Ankara Valiliği'nden Sendika'nın dosyasını isteme yoluna gitti. Yargıçlar Sendikası da yargı kararına rağmen  hala "kod" alamadı.

İŞTE SENDİKA'NIN AÇIKLAMASI
Bu duruma tepki gösteren Yargıçlar Sendikası ise konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

KOD İÇİN BAŞVURDUK
"Sendikamız Ankara 12. İdare Mahkemesinin 21.01.2004 tarih 2013/1544 esas sayılı "dosya kodu verilmemesi" işleminin yürütmesinin dururulması kararının yerine getirilmesi için 24.01.2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapmıştır.

HUKUKSUZ TAVRI SÜRDÜRDÜLER
Ne var ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı her zamanki hukuksuz tavrını sürdürmüş ve 30 günlük süreyi sonuna kadar kullanmış ve yine Sendikamıza dosya kodu vermemiş, sendikal faaliyetlerimizi hukuksuz olarak engelleme işlemine bir yenisini eklemiştir.

HUKUKSUZLUKTA BAYRAK YARIŞI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı siyasi iktidarın "yargı kararlarını yerine getirmeyen kamu görevlilerine doğrudan dava açılamayacağına" dair yasal düzenleme yapmasına güvenmiş olmalı ki hükümet olarak hukuksuzlukta zirve yapma bayrak yarışına tüm gücü ve unsurlarıyla katılmıştır. Bunca hukuki talebe ısrarla hukuksuzlukla karşılık vermek herhalde ar damarının çatlamış olmasının bir ifadesidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ın sınır tanımayan hukuksuzluğunu kınıyor, kamuoyunun bilgisine saygı ile sunuyoruz."

DAVA NASIL AÇILMIŞTI
Yargı-Sen’in kapatılmasının ardından 16 Kasım 2012 tarihinde Ankara Valiliği’ne Yargıçlar Sendikası kuruluş dilekçesini ve yasaya göre tüzel kişilik kazandı. Sendika, aidat kesintisi yapılabilmesi ve sendikaya devlet katkısı ödenebilmesi için başvuruldu. Ancak Çalışma Bakanlığı talebi “kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmış bir sendika bulunmadığı” gerekçesiyle reddetti. Bunun üzerine Yargıçlar Sendikası, bakanlık işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Ankara 12. İdare Mahkemesi de Yargıçlar Sendikası’nın talebini haklı gördü ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Tek yapılacak dilekçe vermek
Kararda, sendika kurulması için tek yapılacak işlemin sendika kuruluş dilekçesi ekinde sendika tüzüğü ve kamu görevlisi olduklarını gösterir belge ile sendikayı ilk genel kurula kadar sevk ve idare edeceklerin isimlerini gösterir listenin sendikanın kurulacağı ildeki valiliğe vermek olduğu vurgulandı.Yargıçlar Sendikası’nın bu işlemleri yaptığı sendikanın kapatılması için bir ay içinde iş mahkemesine açılmış bir davada bulunmadığı belirtilerek şöyle denildi:

“Bu durumda adı geçen sendikanın tüzel kişilik kazandığı, ilgili valilik tarafından da davacı sendikanın faaliyetinin durdurulması için açılmış herhangi bir davanın bulunmadığı dikkate alındığında halen tüzel kişiliği bulunan davacı sendikanın üyelerinden üyelik aidatı kesilmesi ve devlet katkısının yatırılabilmesi için yasa uyarınca davalı idarece sendika adına dosya oluşturulması ve dosya kodunun davacı sendikaya bildirilmesi gerekirken, bu yöndeki talebin sendikanın kuruluş işlemlerinin tamamlanmadığından bahisle reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Davacı sendikanın faaliyetlerine devam edebilmesi için gelir kaynaklarından olan üyelik aidatlarının kesilememesi ile Devlet katkısının ödenememesi sonucunu doğuran dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabileceği sonucuna ulaşılmıştır.”