Ankara Valiliğinin başvurusu üzerine yargı kararıyla kapatılan Yargı-Sen, Yargıçlar Sendikası adıyla yeniden kuruluyor. Kuruluş dilekçesini yarın Ankara Valiliğine verilecek olan Yargıçlar Sendikası, Türkiye'de yargıç ve Cumhuriyet savcıları tarafından kurulan ikinci sendika olma özelliğini taşıyacak. Yargıçlar Sendikası, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası çerçevesinde, merkezi Ankara'da olmak üzere, "büro, bankacılık ve sigortacılık" hizmet kolunda kurulacak. 2011 yılında yargıç ve Cumhuriyet savcıları tarafından kurulan ve kısa adı YARGI-SEN olan Yargıçlar ve Savcılar Sendikası hakkında, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'ndaki hükümler uyarınca, "yargıç ve Cumhuriyet savcılarının sendika kuramayacakları ve üye olamayacakları, meslek sendikası da kurulamayacağı, ayrıca yargı çalışanlarının da büro, bankacılık ve sigortacılık hizmet kolunda sendika kurabileceği" belirtilerek, Ankara Valiliği tarafından kapatma davası açılmıştı. YARGI-SEN hakkında açılan davada, Ankara 15. İş Mahkemesi'nce verilen kapatma kararını, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi onamıştı.


ILO TÜRKİYE HAKKINDA İHLAL KARARI VERDİ

YARGI-SEN, hakkında kapatma davası açıldığında, konu ILO'ya da taşımış ve Türkiye aleyhine, sendikal güvencelerin ihlal edildiği ve sendikal faaliyetlerin engellendiğini ileri sürerek dava açmıştı. ILO ise Mart ayında verdiği kararla yargıç ve cumhuriyet savcılarının meslek esasına göre de sendika kurabileceği, ayrıca sendika yöneticilerinin sendika merkezi dışına atanamayacakları, YARGI-SEN hakkında verilen kapatma kararının ILO sözleşmelerine aykırı olduğunu belirterek, Türkiye hakkında ihlal kararı vermişti. YARGI-SEN'in, kapatma kararını AİHM'in gündemine taşıdı. AİHM'e yapılan başvurular henüz ön inceleme aşamasında. Çoğunluğu YARGI-SEN mensupları tarafından Ağustos 2012 tarihinden itibaren çalışmaları sürdürülen Yargıçlar Sendikası, YARGI-SEN hakkındaki Ankara Valiliği işlemleri ile kapatma kararı ve Yargıtay kararı gözetilerek, 4688 sayılı Yasa'da ayrı bir yargı hizmet kolu bulunmadığı için büro, bankacılık ve sigortacılık hizmet kolunda kurulacak. Yargıçlar Sendikasının, bir Danıştay üyesi, biri Yargıtay üyesi olmak üzere toplam 65 kurucu yargıç ve Cumhuriyet savcısı üyesi olacak. 

BAŞKAN EMİNAĞAOĞLU OLDU

Yargıçlar Sendikası'nın amaçları arasında, hukukun üstünlüğü, etkinliği ve egemenliğinin sağlanması, meslek sorunlarının çözülmesi, temel hak ve özgürlüklerin, bu bağlamda düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün etkin biçimde yaşama geçirilmesi, sendikal hakların geliştirilmesi, hukuk devletinin işler ve etkin kılınması yer alıyor. Kurucu Başkanı, YARSAV ve YARGI-SEN'in de kurucu başkanlığını yapan Ömer Faruk Eminağaoğlu olan Yargıçlar Sendikası adına, kuruluş evrakının Ankara Valiliği'ne yarın verecek.