Fevzi ÇAKIR

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 2014 Ana Kararnamesi (Yaz Kararnamesi) müzakerelerinde sona geldi. 7 üyeden oluşan HSYK 1. Dairesi'nin hazırladığı kararname 13 bin 500 hakim ve savcıdan 2 bin 500'ünü kapsayacak. Böylece yargıda her 5 kişiden 1'inin görev yeri değiştirilmiş olacak. İsim isim yapılan değerlendirmenin ardından oluşturulan kararnameyle İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyükşehirlerde köklü değişiklikler yapılacak. Çok sayıda başsavcı, başsavcı vekili ve adli yargı adalet komisyonu başkanı kararname kapsamına alındı.

'TENZİLİ RÜTBE'

Son dönemde tartışılan operasyonlara ve arama kararlarına imza atan "etkili" konumdaki bazı yargıç ve savcıların da kararname kapsamında yer alacağı kaydedildi. Bu isimlerden bazıları daha önce haklarındaki iddialar gereği "geçici" olarak farklı yerlere atanmıştı. Bu isimler Yaz Kararnamesiyle kalıcı olarak yeni görev yerlerine atanacak. Bu isimlerden başsavcı ya da başsavcı vekili konumunda olanlar "tenzili" rütbe alarak, "düz savcı" yapılacak. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ya da üyesi olan yargıçlar ise sulh ceza ya da asliye ceza yargıcı olacak.

Kararname ile mevcut HSYK'nın 4 yıllık görev süresince "pasif" görevlere getirdiği bazı kıdemli isimler önemli görevlere getirilecek. Bu isimlerden bazılarının başsavcı ya da başsavcı vekili olarak atanacağı da sızan bilgiler arasında. Kararname kapsamında İl ve İlçe Seçim Kurulları hakim ve savcılar ile eşleri Cumhurbaşkanlığı seçimleri kesinleşinceye kadar mevcut yerlerinde kalacak.

Kararnameye 'LYS' ayarı

HSYK, kararnamenin daha önce 13 Haziran'da (Cuma) açıklanacağını duyurmuştu. Ancak, bu tarih 14-15 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) nedeniyle ertelendi. LYS öncesi kararname kapsamındaki yargıç ve savcıların ailelerinin psikolojilerinin etkilenebileceğini göz önünde bulunduran HSYK, kararnameyi 15 Haziran'da yapılacak LYS-1 (Matematik) sınavından hemen sonra açıklayacak. Kararnamenin yayınlanmasının Pazartesi gününe de sarkabileceği ifade edildi. 2014-LYS-4 (Sosyal Bilimler) 14 Haziran'da, LYS-1 (Matematik) 15 Haziran'da, LYS-5 (Yabancı Dil) 15 Haziran'da, LYS-2 (Fen Bilimleri) 21 Haziran'da, LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ise 22 Haziran 2014'te yapılacak.