Benzer suçlardan açılan davalara bakan mahkemelerden çıkan farklı kararlar Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) harekete geçirdi. HSYK, yargı mensuplarının aynı konuda birbirinden farklı kararlara imza atmasının, adaleti zedelediğini belirterek, bu durumun önüne geçmek amacıyla 15 Eylül ile 7 Ekim tarihleri arasında geniş katılımlı Hukuki Müzakere Toplantısı düzenliyor. Toplantıya Yargıtay, 43 başlıkta öneri iletti. 
HSYK, hâkim ve savcıların aynı olaylara ilişkin verdiği farklı kararların yargıya olan güveni zedelediğini belirterek söz konusu toplantılara ilişkin olarak yaptığı duyuruda şu ifadeleri kullandı: “HSYK, hâkim ve savcıların karar ve işlemlerinde ortaya çıkan farklı uygulamaları, yargıya güveni olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak görmektedir. Yargı organları arasında uygulama birliğinin sağlanarak yargıya olan güvenin arttırılması amacıyla Kurulumuzca bölgesel olarak Hukuki Müzakere Toplantılarının (HMT) yapılmasına karar verilmiştir.” 

HSYK, yapacağı toplantılarda hangi konuların tartışılması gerektiği yönünde Yargıtay ve Danıştay’dan görüş aldı. Danıştay Başkanlığı ise müzakere toplantılarında ele alınmasını istediği konuları dairelerin görev alanlarına göre sıraladı. 

Bunların arasında memurların özlük ve mali hakları, görevden alma, öğrenci disiplin suçları, imar mevzuatı vb. konular çoğunlukta yer aldı. 

Yargıtay’tan 43 başlık 
Yargıtay, ‘Tutuklama, tutuklamanın devamı, tutuklamaya alternatif koruma tedbirleri’, ‘Terörle Mücadele Yasası’nın da aralarında bulunduğu 43 konu başlığı gönderdi. Yargıtay’ın tartışılması yönünde görüş bildirdiği bazı konular ise şöyle: “3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası’na muhalefet, Cinsel suçlar, Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, Fuhuş, Bilişim suçları, Tutuklama, tutuklamanın devamına, tutuklamaya alternatif koruma tedbirlerine ilişkin kararlar, İletişimin tespiti, teknik araçlarla izleme gibi tedbir kararları.” 

Mahkemelerin aynı suçlara verdiği farklı kararlarla ilgili önemli örneklerden biri Ankara Adliyesi’nde yaşanmıştı. Birbirine komşu iki mahkemeden biri “Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak” suçundan açılan davada sanıklara 10 ay hapis cezası verirken, diğer mahkeme ise 10’ar yıl 10 ay hapis cezası vermişti.



Radikal