HAKKI KURBAN

HAYATIN her alanında ‘dönüşüm’ reformlarını uygulamaya koyan Hükümet, dava sürelerini kısaltmak için yargıda da iyileştirmeye gidiyor. İşte2015’te başlayacak uygulamalar: 

İSTİNAF MAHKEMELERİ: 1 Ocak 2015'te devreye girecek istinaf mahkemeleri, yerel mahkemeler ile Yargıtay arasında tampon görevi yapacak. Ceza davalarının yüzde 91’inin, hukuk davalarının ise yüzde 89’unun istinaf mahkemelerinde sonuçlandırılması hedefleniyor. 15 büyükşehirde faaliyet gösterecek mahkemelere 7 bin hâkim ve savcı atanacak. 

MODERN KADILAR: Bazı anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çözümünü sağlayan ‘arabuluculuk’ sistemi yaygınlaşıyor. Arabulucu olmak isteyenlerin başvuruları 17 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında alınacak. 20 Aralık’taki sınavdan 75 ve üzeri puan alanlar mülakata çağrılacak. ‘Modern Kadı’ olarak adlandırılan arabulucular, bugüne kadar işçi-işveren, nafaka miktarı, borç-alacak, iş kazaları, miras gibi konularda birçok anlaşmazlığı mahkemeye düşmeden çözmüştü. 

MAHKEMELERE ZAMAN AYARI: Şimdiye kadar 12 pilot ilde uygulanan Satürn Projesi'yle; bir vatandaş, savcılığa şikâyet aşamasından başlayarak, soruşturmanın ne kadar süreceğini, davanın ilk derece mahkemesindeki tamamlanma zamanlamasını bilecek. Eğer dava, verilen azami sürede bitirilemezse, vatandaşa hem gerekçeli açıklama yapılacak hem de telafi uygulamasına gidilecek. 

Elektronik tebligat 

SESLİ ve Görüntülü Bilişim Sistemi tüm mahkemelerde yaygınlaşacak. UYAP’la uyum ‘Uzaktan ifade’yle mümkün olduğu için yargı süreci hızlanacak. Hükümet’in üzerinde durduğu bir başka adım da ‘elektronik tebligat’ uygulaması. Danıştay kararı geç ulaştığı için Manisa’da 6 bin zeytin ağacının kesilmesi önlenememişti.